Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Tole bo bolelo

dec. 19, 2019, 12:27 pop. by Petja Kos
Letošnje leto pa bi kljub številnim težavam, s katerimi se srečujemo, rada zaključila v bolj vedrem tonu, saj vem, da nas večina poklic zdravnika in zobozdravnika opravlja prizadevno in predano, da v njem sledimo Ženevski deklaraciji in to počnemo »svobodno, sklicujoč se na svojo čast«. Ohranimo te vrednote in se skupaj borimo za boljše zdravstvo.

Tak je naslov knjige, ki je svetovna uspešnica in nosi podnaslov Skrivni dnevnik mladega zdravnika. Avtor knjige Adam Kay je tudi (angleški) zdravnik. In je bil mladi zdravnik. Pa ni več. Šest let po tem, ko je opustil zdravniški poklic in postal pisatelj, se je pogovarjal s številnimi nekdanjimi kolegi. »Zdravniki množično bežijo iz javnih bolnišnic, in ne le to, množično tudi opuščajo kariere v zdravstvu. Ko sem se za odhod odločil jaz, sem bil le motnja v matrici, zgolj odklon od normale. Zdaj pa je z razpoložljivim kadrom komajda še mogoče pokrivati luknje, ki so nastale, ker se je toliko zdravnikov odločilo za drugačno pot …« je zapisal v 10. poglavju, ki nosi naslov POSLEDICE.

Če pogledamo statistične podatke, bomo videli, da sta tako Združeno kraljestvo kot Slovenija (2,8 oz. 3,1 zdravnika na 1000 prebivalcev) krepko pod povprečjem OECD, kaj šele EU. Zdravniki odhajajo v države, kjer imajo boljše pogoje dela. Ne boljše plače, temveč boljše pogoje dela, več časa za bolnike, manj administrativnih obremenitev, s katerimi naše zdravnike zasipata ZZZS in NIJZ. Zato toliko bolj boli, ko predsednik vlade Marjan Šarec v Državnem zboru izjavi, da se je v zadnjih treh letih število zdravnikov povečalo za desetino, kar, mimogrede, ne drži. Na protest Zdravniške zbornice Slovenije, objavljen v STA in številnih medijih, nismo dobili odziva, v bran nas ni vzel niti »naš« minister. Pa smo si to želeli in potihoma celo upali, da bo on kot poznavalec razmer v zdravstvu oznanil, da je zdravnikov v Sloveniji res premalo. In da mora on kot minister podpisati dokument za »interventni uvoz zdravnikov«.

Spet se vračam h knjigi Tole bo bolelo. Tudi v Sloveniji imamo mlade zdravnike, ki bi lahko bili avtorji podobne knjige. V resnici so avtorjeve izkušnje zelo podobne sporočilom, ki jih člani zbornice pošiljate na moj naslov. To so zgodbe, ki redko najdejo pot do javnosti, zgodbe, ki govorijo o kolegicah in kolegih, ki sami ne najdejo rešitev iz zagat, s katerimi se srečujejo vsak dan. Zgodbe, v katerih svojih stisk ne moremo dajati v javnost tudi zato, ker varujemo identiteto naših pacientov.

Vem, da bo knjigo Tole bo bolelo vzelo v branje tudi veliko zdravnikov. Ni lahko branje, ni za praznike, jo je pa smiselno prebrati pred pomembnimi odločitvami glede poklicne poti. Zato bi vam tudi jaz – podobno kot avtor knjige – rada dala vedeti, da sem vas (tako kot vedno doslej) pripravljena poslušati, prebrati vaša sporočila in vam odgovoriti nanje. Pogovorite se lahko tudi s svetovalci Zdravniškega ombudsmana.

Letošnje leto pa bi kljub številnim težavam, s katerimi se srečujemo, rada zaključila v bolj vedrem tonu, saj vem, da nas večina poklic zdravnika in zobozdravnika opravlja prizadevno in predano, da v njem sledimo Ženevski deklaraciji in to počnemo »svobodno, sklicujoč se na svojo čast«. Ohranimo te vrednote in se skupaj borimo za boljše zdravstvo.

V letu 2020 vam želim izpolnitev poklicnih in osebnih želja,

vaša

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica

Koledar dogodkov



Plačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Delavnica: Digitalna komunikacija s člani ZZS
Klinični izzivi v antikoagulacijski ambulanti
Dobro vzdušje na delovnem mestu - delavnica reševanja konfliktov

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.