Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniki in zobozdravniki: spodbudimo spremembe zdravstvenega sistema

okt. 3, 2019, 12:35 pop. by Petja Kos
V razmišljanju njihova skupina nikakor ni osamljena. V pogovorih, ki jih imam s člani zbornice v različnih okoljih, se skoraj plebiscitarno strinjamo v tem, da zdravniki želimo in moramo sodelovati pri izboljšanju zdravstvenega sistema.

Številni poskusi, ki zdravnike in zobozdravnike v zadnjih letih intenzivno izrivajo iz odločanja o zdravstvenem sistemu, so v članih zdravniške zbornice vzbudili odpor. Mnogi so se upirali, preštevilni pa so odšli v tujino, med njimi tudi oftalmolog Matej Beltram. »Glavni razlogi za odhod v tujino so bile kronične težave slovenskega državnega zdravstva, vse od mobinga, zapostavljanja, negativne selekcije, korupcije in nezmožnosti vplivanja na stvari, za katere sem se čutil odgovornega.« Tako v pogovorih s kolegi zdravniki vedno znova in tudi javno v intervjujih (tukaj>>>) pove zdravnik, ki je trinajst let delal na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. Od leta 2015 je polovično zaposlen v Švici. Pozna in primerja lahko dva zdravstvena sistema in s te perspektive meni, da je zdravstveni sistem v Sloveniji treba postaviti na novo – »in ne le še dodatno oživljati napol mrtvo truplo slovenskega zdravstva«. Skupaj s Krištofom Zevnikom in drugimi kolegi zdravniki že nekaj časa opozarja, da potrebujemo spremembe in kaj je treba narediti, da do njih pride.

V razmišljanju njihova skupina nikakor ni osamljena. V pogovorih, ki jih imam s člani zbornice v različnih okoljih, se skoraj plebiscitarno strinjamo v tem, da zdravniki želimo in moramo sodelovati pri izboljšanju zdravstvenega sistema. Ne smemo dopuščati, da se brez našega sodelovanja »analizirajo in urejajo« čakalne vrste, da nam drugi določajo standarde in normative, po katerih smo se v odnosu do pacienta dolžni ravnati in zaradi katerih posledično ostajamo v vse večji časovni stiski. Pacient mora ostati osrednja točka našega delovanja, pri tem pa mora država zagotoviti takšne delovne pogoje, da bo to mogoče. Žal ne drži, kakor je danes v časopisu Dnevnik navedel ugledni profesor prava (členek tukaj >>>). Ni res, da o tem, kaj pripada pacientu, odloča zdravnik. O tem odločajo pravila, na katera zdravniki nimamo vpliva.

Vlade in ministri, ki se pogosto menjavajo, diagnoze razpadanja zdravstvenega sistema ne jemljejo resno. Zdravniki pa – vsak od nas je v takem sistemu vse večjih krivic celo delovno dobo, dan za dnem – ne moremo in ne bomo molčali.

Prav zato smo na zbornici sprejeli pobudo doktorjev Beltrama in Zevnika, da skupaj pripravimo posvet, s ciljem, da zdravniki zdravnikom – predvsem pa odgovornim institucijam – javno povemo, kako je treba spremeniti zdravstveni sistem, da bo takšen, kakršnega potrebujejo naši bolniki!

Pridružite se nam 17. oktobra ob 18. uri v Modri dvorani Domus Medica!

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica


Koledar dogodkovPlačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Modul 2: Intenzivni trening praktičnih primerov težavnostnih vzorcev in situacij za integriranje znanj v veščine
Biti gospodar sebe = biti gospodar svojega časa - delavnica osebne rasti
Kritično branje medicinskih člankov

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.