Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije je v torek, 28. 6. 2022, organizirala mednarodno konferenco o pomoči pri samomoru in evtanaziji. Organizatorji dogodka smo povzetek konference pripravili v obliki, ki bo čim lažje dostopna vsem - to je v oliki posameznih predavanj. Vabljeni k ogledu in branju.


Življenje je eno, povratka pri njegovi prekinitvi ni

Zdravniška zbornica Slovenije je v torek, 28. 6. 2022, pripravila posvet o evtanaziji in pomoči pri samomoru.

Na posvet smo povabili slovenske strokovnjake s področja medicine, prava in humanistike, ki se pri svoji tematiki dotikajo konca življenja. Povabili smo tudi tuje strokovnjake tako iz držav, v katerih sta evtanazija in pomoč pri samomoru postopek, ki poteka že dlje časa,  kot tudi tiste, ki so se po poti njune legalizacije podali nedavno. Oboji so z nami delili svoje izkušnje.

Odločitev bo družbena, parlamentarna ali celo referendumska in do sedaj ni vključevala zdravnikov, ki pa se pri svojem delu s koncem življenja, človekovim trpljenjem in umiranjem srečujemo vso svojo poklicno pot. 

Na videz gre pri legalizaciji evtanazije oziroma pomoči pri samomoru za demokratični napredek, za povečanje pristojnosti posameznika, da odloča o svojem življenju. Zavedati pa se moramo, da so v določenih zgodovinskih trenutkih in kulturnih situacijah bili videti sprejemljivi tudi drugi postopki, povezani s koncem življenja na primer pri ljudeh, ki so zelo trpeli, pa se nam z distanco danes zdijo etično povsem nesprejemljivi. Zato je ob uvedbi zakonov, ki evtanazijo in pomoč pri samomoru podpirajo, potreben zelo temeljit premislek.

Sprejemanje takih zakonov v že kar številnih zahodnih državah še ne pomeni, da je pot povsem prava. Življenje je eno, povratka pri njegovi prekinitvi ni, zato je treba vse aspekte postopkov, povezanih z namernim končanjem življenja res temeljito osvetliti. Temu je bil namenjen torkov posvet.

Poleg tega je bil namenjen temu, da bomo na podlagi vseh teh informacij oblikovali stališča zdravnikov, za katera ne pričakujemo, da so enotna ali zavezujoča, pomenila pa bodo oporo v razmišljanju tako zdravnikov kot splošne javnosti, ko bi se in če bi se odločalo o zakonskih podlagah za oba postopka.

Prof. dr. Bojana Beović
PredsednicaSklop: Pomoč pri samomoru in evtanazija - pravna ozadja

Moderatorja: prim. Jelka Reberšek Gorišek, dr. med., doc. dr. Urban Vrtačnik, univ. dipl. prav.

Prof. dr. Damjan Korošec, univ. dipl. prav.: Kaznivi dejanji uboja in pomoči pri samomoru in pot do nekaznivosti

  

Prof. dr. Suzana Kraljić, univ. dipl. prav.: Poslovna sposobnost v luči pravice do pomoči pri prekinitvi življenja

Doc. dr. Urban Vrtačnik, univ. dipl. prav.: Pravica do dostojanstva - med odločanjem o samem sebi in vrednostjo življenja

spletna stran slika_konferenca o evtanaziji
Preko 200 zdravnikov in zobozdravnikov se je pretežno po video povezavi udeležilo celodnevne mednarodne konference o pomoči pri samomoru in evtanaziji.

Predstavitve so potekale v treh sklopih. V prvem so gostje iz Nizozemske, Švice, Avstrije in Španije predstavili njihove ureditve. V drugem sklopu so sledili pravni vidiki tematike, v tretjem sklopu pa so zdravniki spregovorili o pogledu zdravnikov na vlogo zdravnika ob umiranju, vplivu paliativne oskrbe na željo po prekinitvi življenja in tudi o tem, da kot zdravniki ne želijo sodelovati pri evtanaziranju.

Program konference je zasnoval Peter Golob, dr. med., univ. dipl. prav., predsednik Odbora za pravno-etična vprašanja pri zbornici. 

Vabljeni k ogledu posnetkov vsebin!Sklop: Zdravnik, družba in pomoč pri prekinitvi življenja

Moderatorja: prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, dr. med., prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med.

Prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med.: Vloga zdravnika družinske medicine ob umiranju svojega pacienta

Peter Golob, dr. med., univ. dipl. prav.: Vnaprej izražena volja - zamujena priložnost?

Dr. Maja Ebert Moltara, dr. med.: Paliativna oskrba - stanje stvari in njen vpliv na želje po prekinitvi življenja

Prof. dr. Borut Škodlar, dr. med.: Program preprečevanja samomora in pravica do pomoči pri samomoru

Prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, dr. med.: Dolžnost Sodelovati v postopkih za prekinitev življenja

prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med.: O osnutku Zakona o pravici do pomoči pri prostovoljni prekinitvi življenja skozi oči zdravnika