Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije

Začetek mandata 18. februarja 2021

Predsednica

prof. dr. Bojana Beović, dr. med.

E-pošta: Bojana Beović

Tajništvo

Katja Martinc

Tel.: 01 307 21 02

E-pošta: Katja Martinc

Slike predsednice, namenjene za uporabo v medijih. 

Več >>>

Življenjepis

Bojana Beović je po končanem pripravništvu tri leta specializirala anesteziologijo, nato se ji je ponudila priložnost nadaljnjega študija in raziskovalnega dela na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kjer dela vse od specialističnega izpita. Vrsto let je bila zdravnica na intenzivnem oddelku, kasneje se je postopno usmerila v reševanje problemov okužb na drugih oddelkih UKC Ljubljana in v smotrno rabo antibiotikov, kar je tudi sedaj težišče njenega strokovnega, raziskovalnega in pedagoškega dela.

V naziv docentke za predmet Infektologija z epidemiologijo je bila izvoljena 31. maja 1999, v naziv redne profesorice pa leta 2016. Leta 2011 je pridobila naziv višje zdravstvene svetnice. Od leta 2006 ima mesto asistenta na Katedri za infektologijo z epidemiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, od leta 2016 pa mesto učitelja na katedri. Predavala je na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, Fakulteti za farmacijo in Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Je avtorica ali soavtorica več kot 350 bibliografskih enot, ki jih citira COBISS. Imela je več deset vabljenih predavanj na mednarodnih strokovno-znanstvenih srečanjih in zdravstvenih ustanovah v tujini. Kot glavni raziskovalec in kot raziskovalec je sodelovala pri več raziskovalnih projektih, ki jih je financirala ARRS in farmacevtska industrija. Med letoma 2015 in 2018 je vodila Študijsko skupino za smotrno rabo antibiotikov pri Evropskem združenju za klinično mikrobiologijo in infekcijske bolezni. Od leta 2011 vodi Posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravja, od leta 2017 je članica Slovenske medicinske akademije.

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so jo decembra 2020 na volitvah izbrali za predsednico zbornice, mandat je uradno prevzela s potrditvijo na Skupščini zbornice februarja 2021.

 

Zdravniška zbornica Slovenije ima novo vodstvo

feb. 25, 2021, 13:32 pop. by Andreja Stepišnik
Zdravniška zbornica Slovenije ima in mora imeti pri zagotavljanju kakovostnega in etično ustreznega zdravnikovega dela veliko vlogo. Dana nam je z javnimi pooblastili, ki nam nudijo priložnost, da sami določimo standarde usposabljanja in etike. Rezultati kažejo, da smo svojo vlogo sprejeli z vso odgovornostjo.

Zdravniška zbornica Slovenije ima novo vodstvo, nove poslance, nove odbore. Svoje nove mandate smo zasedli z optimizmom in energijo ter za hip pozabili na hudo krizo, ki nas obdaja.

Prevzem novega mandata je slovesen trenutek, ob katerem se moramo zaustaviti in se z razdalje ozreti nazaj in naprej. Slovenski zdravniki smo lahko z marsičim zadovoljni. Dobro smo izobraženi in usposobljeni, številne naše specializacije so evropsko primerljive, naši dosežki objavljeni v mednarodni literaturi, enakopravno sodelujemo v mednarodnih organizacijah ali zdravniških kolektivih v tujini. Uspešni smo tudi doma. Prav nedavno smo, v največji zdravstveni in družbeni krizi, preplavljeni z bolniki s covidom-19, uspeli obdržati smrtnost zaradi nove bolezni pod evropskim povprečjem. Uspešna obravnava je bila možna kljub številu bolnikov, ki je bilo med najvišjimi v Evropi, in številu zdravnikov prav na spodnjem delu evropske lestvice.

Zavedamo pa se, da so uspehi, ki so rezultat sposobnosti, znanja in motivacije, možni le kratek čas, če jim ne sledi ustrezna organiziranost zdravstva.  

Zdravniška zbornica Slovenije ima in mora imeti pri zagotavljanju kakovostnega in etično ustreznega zdravnikovega dela veliko vlogo. Dana nam je z javnimi pooblastili, ki nam nudijo priložnost, da sami določimo standarde usposabljanja in etike. Rezultati kažejo, da smo svojo vlogo sprejeli z vso odgovornostjo.

Kolegice in kolegi, ki ste bili izvoljeni za poslance, in tisti, ki ste postali vodje ali člani delovnih teles, ste že s svojim dosedanjim delom dokazali, da se bo poslanstvo Zdravniške zbornice v družbi samo krepilo. Čestitam Vam k izvolitvi in imenovanju ter se počutim počaščeno, da smo skupaj del ekipe. Vse druge kolegice in kolege pa vabim k sodelovanju ali samo h klicu, kadarkoli boste potrebovali razgovor ali pomoč.

Se vidimo!

Prof. dr. Bojana Beović, dr. med.
Predsednica