Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izvajanje ukrepa iz 15. člena ZNUZSZS pri koncesionarjih

28.11.2022 12:17

Ministrstvo za zdravje je podalo pojasnilo št. 0070-195/2022/44 v zvezi z izvajanjem storitev po 15. členu Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (v nadaljnjem besedilu: ZNUZSZS) pri koncesionarjih z zaposlenimi v javnih zavodih.

V skladu s 15. členom ZNUZSZS je izvajalcem zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe, ki v okviru svojih zmogljivosti (kader, oprema, prostor) izvajajo zdravstvene storitve, zagotovljeno plačilo po realizaciji za vse tako opravljene zdravstvene storitve brez sklenitve posebne pisne pogodbe. Pri tem pa je določeno, da v izvajanje zdravstvenih storitev iz tega člena izvajalec zdravstvene dejavnosti s koncesijo ne more vključiti zdravstvenih delavcev, zaposlenih pri javnih zdravstvenih zavodih.

V zvezi z navedeno omejitvijo se je pri koncesionarjih pojavila dilema, ali v izvajanje storitev po 15. členu ZNUZSZS ne smejo vključiti nisi svojih zaposlenih, ki so zgolj delno zaposleni tudi v javnih zavodih. Iz pojasnila ministrstva pa izhaja, da koncesionarji za namen izvajanja ukrepa iz 15. člena ZNUZSZS lahko vključijo svoje zaposlene, saj pri njih opravljajo redni program v okviru delovnega razmerja, četudi so v določenem odstotku zaposleni tudi v javnem zdravstvenem zavodu. Delo zaposlenega, ki je v določenem odstotku zaposlen pri koncesionarju, in pri njem opravlja redni program, za javni zdravstveni zavod po pojasnilu ministrstva ne bo pomenilo zastoja izvajanja zdravstvenih storitev, saj zaposleni pri njem ni zaposlen v polnem obsegu.

Iz dopisa ministrstva tudi sicer izhaja, da je bila omejitev izvajanja storitev po 15. členu ZNUZSZS pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti s koncesijo, prvotno namenjena omejevanju prelivanja kadrov, kar bi v praksi lahko onemogočalo izvajanja storitev nad programom. S črtanjem termina redni program je v tej luči treba razlagati tudi navedeno omejitev, in sicer omejitev po pojasnilu ministrstva torej ne velja za že zaposlene pri koncesionarju (ki so sicer tudi v delovnem razmerju v določenem odstotku pri javnem zdravstvenem zavodu), velja pa omejitev v primeru, če bi koncesionar dodatno vključeval v svoje delo zaposlene v javnem zdravstvenem zavodu (npr. sklepanje podjemnih pogodb, pogodb o poslovnem sodelovanju, naknadne delne zaposlitve,…).

Ministrstvo je tudi poudarilo, da bi nenazadnje zaposlene, ki so v določenem odstotku zaposleni tudi v javnem zdravstvenem zavodu, z omejevanjem dela v okviru obstoječe pogodbe o zaposlitvi pri koncesionarju, v primerjavi z zaposlenimi v polnem obsegu v javnem zdravstvenem zavodu postavili v neenak položaj.

 

Oddelek za pravne zadeve