Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ali naj člani zbornice sodelujemo pri referendumskih opravilih

20.10.2017 13:24
Skupščina zbornice je sprejela odločitev, da se v primeru razpisa referenduma prijavimo kot organizator volilne kampanje. Se pa zbornica v samo zbiranje podpisov za razpis referenduma aktivno ne vključuje, saj o tem doslej ni odločal noben zbornični organ.
V zvezi s predreferendumskim dogajanjem smo deležni številnih odzivov, pripomb, tudi kritik in ostrih opozoril. Na eni strani je izrazita podpora pobudniku referenduma, na drugi pa mnenja, da je poziv zdravnikom s strani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS), da ponudijo obrazec v podpis bolnikom, navajam: »obremenjevanje pacientov in njihovih svojcev« in je »povsem v nasprotju s temeljnim etičnim načelom« ter da »zbiranje podpisov pacientov v prostorih zdravstvenih ustanov za korist zdravnikov pomeni kršitev 4. člena in 61. člena Kodeksa zdravniške etike, tudi v povezavi s 44. členom, še zlasti za člane ZZS«. Takšen poziv je dobra priložnost, da pogledamo, kaj piše v teh členih kodeksa, in se sami preskusimo v oceni etičnosti – tako poziva s strani SZZZZS kot v nasprotnem pozivu nekaterih članov zbornice. S tem vprašanjem se je že in se še bo ukvarjal tudi naš Odbor za pravno-etična vprašanja. Odgovor ni tako enoznačen, kot se morda zdi pobudnikom obsodbe »neetičnega« poziva.

Prepričana sem, da je naša dolžnost, da vsakemu pacientu podamo korektno informacijo tako v primeru njegovega zdravja kot tudi, če nas glede aktualnega zakona vpraša, kakšno je naše stališče. Prav je, da iskreno povemo, kaj mislimo, bodisi da je zakon dober, če menimo, da je, kot tudi, če je zakon škodljiv. Za kakršenkoli odgovor pa moramo zakonsko besedilo dobro poznati oz. poznati vsaj tiste dele zakona, ki jih podpiramo oziroma kritiziramo. Sodba o zakonu na podlagi pavšalnih ocen ali subjektivnih stališč ne more biti korektna.

Zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma v ordinacijah lahko razumemo tudi v luči svobode (političnega) izražanja zdravnikov. In ker je zdravje ena najpomembnejših vrednot vseh ljudi, smo ravno zdravniki in zobozdravniki tisti, ki na pričakovane negativne posledice novele ZZDej pravzaprav moramo opozarjati. Nikakor pa ni dopustno kakršnokoli vplivanje na paciente, še posebej ne v smislu pogojevanja zdravniške storitve s podpisom obrazca za razpis referenduma. Če bi do takšnih primerov prihajalo, jih bo gotovo obravnaval Odbor za pravno-etična vprašanja in bo s svojim mnenjem tudi seznanil članstvo.

Sodelovati pri referendumskih aktivnostih ali ne – o tem se bo moral vsak od nas odločiti sam, na podlagi lastne in vsakodnevne izkušnje, kako je delati v našem zdravstvenem sistemu, kjer se vsak dan žal soočamo tudi s tem, da za paciente zaradi sistemskih težav, ki jih zakonodajalec doslej ni uspel urediti, ne moremo poskrbeti tako, kot bi lahko in celo morali v skladu z medicinsko doktrino.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik