Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Če bo referendum o ZZDej razpisan, se bo ZZS prijavila kot organizator referendumske kampanje

17.10.2017 13:39

Ljubljana, 17. oktober 2017. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) se bo, če bo razpisan referendum o noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej), v skladu z Zakonom o volilni in referendumski kampanji (Uradni list RS, št. 41/07, 103/07 – ZPolS-D, 11/11, 28/11 – odl. US in 98/13) prijavila kot organizator referendumske kampanje.

Takšen sklep je prejšnji teden na korespondenčni seji sprejela skupščina, ki je najvišji organ ZZS.

V fazi, ko poteka zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma (podpise zbira predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, ki je pobudnik referenduma), pa ZZS zgolj obvešča svoje člane o tem, da poteka zbiranje podpisov, kako poteka in do kdaj. Odgovarja tudi na vprašanja članov v zvezi s tem in pripravlja odgovore na novinarska vprašanja. Osrednje vprašanje, okrog katerega poteka osebno odločanje glede novele, je, ali kdo od zdravnikov in zobozdravnikov verjame, da bo ta novela kakorkoli izboljšala dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev.

Hkrati pa ZZS, ki je ves čas nasprotovala sprejetju ZZDej, svoje člane aktivno obvešča tudi o vseh vidikih in novostih ter spremembah, ki jih prinaša sprejeta novela zakona – predvsem kaj ta pomeni za slovensko zdravstvo in za paciente, da bi se tudi člani ZZS, torej zdravniki in zobozdravniki, lahko na podlagi argumentov odločili, ali bodo prispevali svoj podpisi za razpis referenduma ali ne.

Se pa ZZS ne vključuje v zbiranje podpisov in tudi zavrača trditve, da bi bili pacienti v ambulantah pod prisilo ali pritiskom, da prispevajo podpise. V ambulantah lahko, če seveda želijo, dobijo zgolj informacije o tem, da poteka zbiranje podpisov, kako in zakaj. Ali je sprejeta novela njim v korist, pa bodo po prejetju objektivnih informacij lahko presodili sami.