Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Čigava (odločitev) bo obveljala

28.09.2017 13:57
Tisti, ki smo zakonu ves čas nasprotovali in predlagali spremembe, smo bili »poraženi«. Poglejmo si, katere so tiste najbolj problematične spremembe, ki bodo prizadele tako zdravnike kot paciente in zaradi katerih ZZS noveli nasprotuje. Novela zakona:
• uvaja nepotrebne omejitve za ustanavljanje zasebnih ambulant in omejuje poslovanje vseh zasebnih izvajalcev,
• dejansko onemogoča podelitev novih koncesij in podaljšanje obstoječih, ko se bodo iztekle,
• dodatno omejuje zdravnike, zaposlene v javnih zavodih, da bi delali tudi pri drugih izvajalcih ali kot zasebniki,
• omejuje strokovno avtonomijo mladih specialistov,
• uvaja obsežen spisek novih in strogih kazni, ki bodo večinoma zadele ravno zdravnike.

Prepričani smo, da še noben zakon, ki je bil preskušen na referendumu, ni zadeval tako širokega kroga državljanov kot prav ZZDej. Zdravniška zbornica je skozi celoten postopek sprejemanja zakona aktivno opozarjala na neustreznost predlaganih rešitev in na škodljive posledice, ki bi jih imel zakon na delovanje zdravstvenega sistema.

Na splošno zakon omejuje konkurenčnost na vseh ravneh delovanja zdravstvenega sistema; vse s ciljem, da bi država zaščitila poslovanje svojih lastnih podjetij, to je javnih zdravstvenih zavodov. Bolniki so zato zlahka spoznali, da lahko od takšne ureditve pričakujejo zgolj manjši obseg storitev oziroma daljše čakalne dobe. Očitno nam ni uspelo prepričati politikov in poslancev, nam je pa uspelo predstaviti najspornejše rešitve širši javnosti.

Čas je, da se vsi, ki smo ali bomo postali uporabniki zdravstvenih storitev, zavedamo, da ne smemo molčati, ko gre za naš zdravstveni sistem, ki ga bo sprejeta novela ZZDej zanesljivo poslabšala in na kar bo zbornica argumentirano opozarjala tudi v primeru, če bo prišlo do referendumske kampanje.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica