Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zakaj zdravniki nasprotujemo sedanjemu predlogu Zakona o zdravstveni dejavnosti

19.05.2017 13:59
Zakon o zdravniški službi nam v 71. členu nalaga in omogoča, da sodelujemo pri pripravi zakonov, zato smo se sproti odzivali in pripravljali predloge ter spremembe za posamezne zakonske predloge. Koordinacija zdravniških organizacij je sprejela strategijo in deklaracijo, ki naj bi tudi politikom podrobno predstavili naše predloge in opozorila. Žal naši predlogi niso bili upoštevani, zato smo se odločili, da javnosti – tako strokovni kot laični – še enkrat predstavimo naša prizadevanja za takšno zdravstveno reformo, kjer bodo v ospredju pravice pacientov do dostopnih in kakovostnih zdravstvenih storitev.

Tudi novo vodstvo zbornice želi aktivno sodelovati pri pripravi zdravstvene reforme. Ker glede na zakonodajni postopek nimamo več drugih možnosti, smo se obrnili tudi neposredno na poslance. Ti bodo zakonski predlog obravnavali na seji, ki se začne 22. maja. Sporočilo in gradivo, ki smo jim ga poslali danes, je objavljeno v tem Biltenu.

Objavljamo tudi nekaj drugih pozivov, ki smo jih v zadnjem mesecu pripravili na ZZS, pa tudi mnenja strokovnjakov, ki so predstavili svoja stališča do predloga ZZDej.

Kot predsednica zbornice želim, da bi naša prizadevanja in besedila, ki smo jih pripravili, našla pot tudi do poslancev in jih spodbudila k ponovnem razmisleku, ali je predlog sprememb Zakona o zdravstveni dejavnosti s predlaganimi vsebinami res primeren za razpravo in sprejetje. Bojim se, da se bodo ob neupoštevanju pripomb zdravnikov in strokovnjakov različnih področij razmere v slovenskem zdravstvu še poslabšale. Zdravniki opozarjamo na dve ključni (slabi) rešitvi v tem zakonu, ki bo v primeru, če bo sprejet, zmanjšal dostopnost do zdravstvenih storitev za vse prebivalce Slovenije in še dodatno spodbudil odhajanje zdravnikov iz Slovenije. Ne prvo ne drugo pa ni v interesu zdravniške zbornice in vseh njenih članov.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica