Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Več kot 7500 overjenih podpisov podpore je jasen znak, da so spremembe nujne

09.07.2024 09:14

Včeraj, v ponedeljek, 8. julija, se je zaključil 60-dnevni rok zbiranja podpisov podpore pobudi za spremembo Kazenskega zakonika, s katero želimo zagotoviti varnejše pogoje za delo zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter varnejše zdravljenje pacientov.

Za nami sta razburljiva dva meseca zbiranja podpisov, ki sta nas postavila pred številne izzive in prepreke. Te smo zaradi velike podpore in potrpežljivosti uspešno premagali. V imenu Zdravniške zbornice Slovenije so njena predsednica prof. dr. Bojana Beović, vodja delovne skupine »Ne dopuščajmo nasilja« prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček ter travmatolog in predavatelj o preprečevanju nasilja Aleš Fischinger vložili pobudo za spremembo kazenske zakonodaje. Pobuda je nastala v sodelovanju in s podporo Zbornice – Zveze in Lekarniške zbornice Slovenije. Pridružili so se ji številni drugi sindikati in zdravstveni delavci.

Danes smo z Direktorata za upravne notranje zadeve Ministrstva za notranje zadeve prejeli podatke o številu vseh evidentiranih podpor za vložitev Predloga zakona o spremembi Kazenskega zakonika, ki so bile zbrane od 10. maja 2024 do vključno 8. julija 2024. Zbrali smo 7.561 overjenih podpisov podpore. »Več kot 7500 podpisov dokazuje, da gre za pomembno spremembo, s katero se ljudje strinjajo, saj se zavedajo, da je varnost v zdravstvenem sistemu pomembna ne le za zaposlene, ampak za vse, ki ga obiščejo,« je ob koncu kampanje povedala prof. dr. Bojana Beović in ob tem poudarila: »Pričakujem in prosim, da bodo odločevalci razumeli pobudo kot nekaj dobrega, kot korak v pravo smer pri izboljševanju pogojev dela zdravstvenih delavcev, miru in varnosti v zdravstvenih ustanovah in tudi kot prispevek k ničelni toleranci do nasilja.«

Rezultata se je razveselila tudi prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, ki je ob tej priložnosti povedala: ''Zelo me veseli, da smo zbrali dovolj podpisov. Nisem si predsavljala vseh izzivov, s katerimi smo se srečali. Zato se mi zdi to pomemben korak k varnejšemu okolju v zdravstvu za paciente in za zdravstveno osebje. Ob ničelni toleranci do nasilja lahko obravnava bolnikov poteka kvalitetno, strokovno in varno.''

V sklopu kampanje smo pri oddaji elektronskih vlog pomagali v več zdravstvenih ustanovah: v Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Ljubljana (enote Center, Šiška in Vič), v UKC Maribor, UKC Ljubljana (v glavni avli, na Očesni in Pediatrični kliniki), na Onkološkem inštitutu, Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu – Soča ter v splošnih bolnišnicah Celje, Izola in Novo mesto. Bili smo tudi na dveh lokacijah Psihiatrične klinike. Oddelek za informatiko Zdravniške zbornice je na daljavo pomagal pri elektronskem načinu oddaje vloge.

V roku 30 dni bomo vse zbrane podpise skupaj s predlogom zakona za spremembo kazenske zakonodaje odnesli v Državni zbor. Ta bo nato zakon obravnaval po enakem postopku, kot če bi ga predlagala vlada ali posamezni poslanci. »Odločitev poslancev v parlamentu ne bo težka, sprememba zakona je korak v pravo smer. Zato pričakujemo, da bo sprememba sprejeta,« še dodaja predsednica Zdravniške zbornice.


Iskreno se zahvaljujemo za vsak podpis podpore. Še posebej smo veseli, da prednosti pobude niso prepoznali le zdravstveni delavci, ampak tudi številni državljani in državljanke. V preteklih dneh smo prejeli številne klice, v katerih so nas spraševali, kako lahko oddajo vlogo. Veliko jih je podpis oddalo elektronsko, nekateri pa so se fizično odpravili do upravnih enot ter nam overjene vloge poslali po pošti ali jih osebno prinesli na sedež zbornice.