Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Slovo prim. mag. Marije Cesar Komar

23.02.2024 09:31

Sporočamo žalostno vest, da nas je zapustila prim. mag. Marija Cesar Komar, dr. med., anesteziologinja in dolgoletna vodja protibolečinske ambulante, so včeraj sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

»Danes je zelo slab dan. Danes je umrla moja mentorica, prečudovita zdravnica, do konca posvečena medicini, lajšanju bolečine ... prim. mag. Marija Komar Cesar, dr. med., algologinja, akupunkturologinja ... pionirka bolečinske medicine. Pogrešala bom njeno čezmejno energijo, nasmeh in ljubezen do sočloveka. Velika učiteljica, velika zdravnica, velika mentorica, velika, velika ženska, velika duša in ogromno srce. Draga Maja, počivaj v miru. Tvojega nasmeha, energije in volje do življenja ne bom nikoli pozabila. Nadaljujem kot zdravnik in človek po tvoji poti …« je zapisala Božena Jerkovič Parač, dr. med., spec. anast., reanim. in perioperativne intenzivne medicine.

foto: Šimen Zupančič

Prim. mag. Marija Cesar Komar je bila kot specialistka anesteziologije do upokojitve vodja ambulante za terapijo bolečine v okviru oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Med drugim je imela tudi ambulanto za terapijo bolečine, občasno je delala kot anesteziologinja na eni od ortopedsko-travmatoloških klinik v Ljubljani in predsedovala Slovenskemu združenju za akupunkturo pri Slovenskem zdravniškem društvu. Kot zdravnica se je že zelo zgodaj srečala z znanjem akupunkture, s to več tisoč let staro metodo kitajske tradicionalne medicine. 

Predane zdravnice se bomo spominjali po številnih prispevkih s področja anesteziologije, lajšanja bolečin in akupunkture. Pisala je tudi za revijo Isis. Eden njenih zadnjih prispevkov z naslovom Zgodovinski razvoj akupunkturne terapije v svetu in Sloveniji je dosegljiv na povezavi: https://online.pubhtml5.com/agha/qkji/#p=57.

Družini, sodelavcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.