Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Živa Agrež - Preobrazbe (razstava v Galeriji Domus Medica)

22.02.2024 08:36

Ne zgodi se pogosto, da ima umetnik ob istem času dve veliki razstavi, na katerih pregledno razgrne skoraj ves svoj slikarski opus. A prav to se je zgodilo Živi Agrež. V sredo, 21. 2. je v Galeriji Zdravniške zbornice Slovenije Domus Medica potekala otvoritev razstave Preobrazbe - pregledna razstava slik iz njenih zadnjih ciklov, ustvarjenih med leti 2019 in 2023. Od 12. februarja ima v Jožefovi galeriji v Logatcu že razstavljenih več kot štirideset platen iz prvih ciklov nastalih med letoma 2010 in 2018.foto: Brane Pevc

Foto: Brane Pevc - Na večer razstave Preobrazbe

Razstava v Galeriji Domus Medica nosi naslov Preobrazbe, saj se slikarstvo Žive Agrež nenehno spreminja ali kot piše likovna kritičarka in umetnostna  zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn, ki že leta spremlja njeno delo: “Slikarstvo Žive Agrež odlikujejo lastna študijska poglabljanja, raziskovanja in piljenja metjejskih veščin. Njeno slikarsko delovanje pušča neizbrisne sledi, priča o široko odprtih duhovnih obzorjih, o likovni subtilnosti, likovno-formalni in tehnično izvedbeni izvirnosti, predvsem pa o izjemni ustvarjalni energiji. Slikarstvo ji omogoča hkratno bivanje v svetu zunanjega in notranjega, materialno slikovitega in doživljajsko intimnega. Svojstveno slikarsko vez med resničnostjo in občutenostjo tkejo avtoričine energične poteze, barve, svetlobe in strukture.”

Foto: Brane Pevc - slikarka Živa Agrež; Nada Puharič, dr. dent. med.; Lado Jakša

Preobrazbe pa ni samo naslov te razstave. Velike preobrazbe je zaznati tudi v delu Žive Agrež, ki je danes slikarka z več kot sto samostojnimi razstavami v Sloveniji in nekaterimi v tujini. Vso svojo delovno dobo   je bila novinarka, ki je pri časopisu Delo in v reviji Jana spremljala zdravstvo, čeprav je diplomirala iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine v prepričanju, da bo pisala o kulturi. Pred več kot dvajsetimi leti, pravi sama, pa je tipkovnico zamenjala s čopičem in besedo z barvo.

Foto: Brane Pevc - Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in slikarka Živa Agrež pred skupino Dišečih slik

Na tokratni razstavi si lahko ogledate slike iz njenih ciklov: Dolomiti - mesto gradov, Metamorfoze oljke, Poklon Soči, Videz nevidnega in lani nastale Dišeče slike, v katere je vgradila cvetje, ki ga je še zjutraj natrgala na domačem vrtu ali na travniku.

Vabljeni!