Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pediatrična klinika UKC Ljubljana dobila nov hematološki analizator

22.02.2024 16:01

Klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko (KISLD) Pediatrične klinike UKC Ljubljana je s pomočjo dobrodelne akcije društva »Junaki 3. nadstropja« in gospe Jolande Ravnikar dobil nov hematološki analizator, ki bo po 15 letih nadomestil iztrošeno napravo. Novi analizator omogoča hiter, pravočasen in zanesljiv rezultat krvne slike, avtomatizirano izdelavo in barvanje krvnega razmaza za mikroskopsko morfološko oceno celic, zaposlenim pa delo v skladu z najnovejšimi smernicami. Najsodobnejša tehnologija takšnih instrumentov pripomore k zanesljivi opredelitvi bolezenskih stanj, kar je ključno, saj je večina obravnavanih vzorcev odvzetih bolnim otrokom. Še posebej je to pomembno pri obravnavi otrok s hematoonkološkimi obolenji. Vsi otroci s hematoonkološkimi boleznimi so ustrezno diagnosticirani in zdravljeni na Pediatrični kliniki Ljubljana, kjer se nahaja edini nacionalni center za zdravljenje raka pri otrocih. Letno z novoodkrito rakavo boleznijo v Sloveniji diagnosticiramo do 80 otrok.


V istem laboratoriju se izvajajo preiskave tudi pri vseh zahtevnih primerih obravnave bolnih otrok izven Pediatrične klinike, a znotraj UKCL (otroci, obravnavani na Kliniki za infekcijske bolezni, Oddelku otroške kirurgije, Porodnišnici Ljubljana) ter zahtevne citološke ocene krvnih slik iz drugih slovenskih zdravstvenih ustanov sekundarne in primarne ravni. Še posebej pomembna je pridobitev tudi zato, ker je KISLD hkrati tudi referenčni nacionalni laboratorij za preiskovanje v otroški hematoonkologiji in kot učna enota ključen pri postavljanju doktrine laboratorijske obravnave hematoloških stanj v pediatriji. Visoko usposobljen kader v specializiranem laboratoriju na terciarni ravni, kjer letno izvedejo preko 20.000 preiskav krvne slike, z uporabo novega analizatorja, prilagojenega za delo s pedatričnimi vzorci in s specifičnimi znanji ter individualnim pristopom analize krvi pripomore k pravilni obravnavi bolnih otrok od novorojenčkovega obdobja do mladostništva.


Pediatrična klinika se zahvaljuje društvu »Junaki 3. nadstropja« in gospe Jolandi Ravnikar za ves trud, ki je s pomočjo donacij, zbranih ob dobrodelnem koncertu »Pesem zate« dne 23. novembra 2023 v Festivalni dvorani, omogočil nakup sodobnega analizatorja krvne slike, ki smo ga na kliniki resnično krvavo potrebovali.