Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

"Slovensko zdravstvo temelji na desetinah in stotinah nadur zaposlenih, to dolgoročno ne gre"

19.02.2024 14:01

"Slovensko zdravstvo temelji na desetinah in stotinah nadur zaposlenih, to dolgoročno ne gre. Zdravniki so po eni strani pogosto ocenjeni zelo grdo kot zaslužkarji, če imajo te nadure izplačane, sedaj pa je problem, ker želijo delati samo toliko, kolikor delajo vsi ostali državljani po zakonodaji," je v oddaji  24UR ZVEČER povedala predsednica Zdravniške zbornice prof. dr. Bojana Beović.

Uvodoma je komentirala primer na Onkološkem inštitutu in se opravičila obema bolnikoma. Poudarila je, da se lahko tovrsten zaplet zgodi kadar koli v procesu označevanja vzorcev, zato je izjemno pomembno, da pristojni opravijo vse potrebne analize, da se kaj takega ne bo več ponovilo. 

Izpostavila je, da imajo v nekaterih slovenskih bolnišnicah vzpostavljene sisteme za ugotavljanje zdravniških napak, "ki vsaj do neke mere delujejo". "Torej do izvora, do korenin analizirajo, zakaj je do tega prišlo in potem predlagajo ukrepe. Pričakujemo pa, da bo nova zakonodaja prinesla agencijo za kakovost, kjer bo to možno na državni ravni, zlasti za analize tistih res hudih dogodkov, da bi jih v prihodnje preprečili."

V nadaljevanju je prof. dr. Bojana Beović spregovorila tudi o Fidesovi stavki. "Jaz sem še vedno optimistična in upam, da bo prišlo do dogovora, ki bo v prid vsem, zlasti zdravstvenemu sistemu v Sloveniji in to čim prej," je dejala. Črni scenariji o zapiranju oddelkov so po njenih besedah ocena oz. izračun strokovnih direktorjev, ki so se v tem tednu sestali na pobudo odbora za bolnišnično zdravstvo pri Zdravniški zbornici. "To kaže, da slovensko zdravstvo temelji na desetinah in stotinah nadur zaposlenih, to dolgoročno ne gre. Zdravniki so po eni strani pogosto ocenjeni zelo grdo kot zaslužkarji, če imajo te nadure izplačane, sedaj pa je problem, ker želijo delati samo toliko, kolikor delajo vsi ostali državljani po zakonodaji," razmišlja Beovićeva. 


Na vprašanje, na čigavi strani je v 'bitki' med Fidesom in vlado, je Beovićeva odgovorila, da ne govorimo o "nogometni tekmi". 
"Tukaj nismo na eni oz. drugi strani. Želimo si, da se zadeva reši, da se doseže soglasje." Spomnila je na eno glavnih zahtev Fidesa – ločen zdravstveni plačni steber. Ta bo po mnenju Beovićeve pomagal vsem zaposlenim v zdravstvu, hkrati pa tudi družbi, saj bo pripomogel k ohranitvi javnega zdravstvenega sistema. 

Ob tem je poudarila, da si ne prizadevajo izključno za izboljšanje plač zdravnikov, ampak za izboljšanje plač vseh zaposlenih v zdravstvu. Kot pravi, Slovenija zaposluje v zdravstvu relativno manj ljudi od povprečja v državah OECD. O višini pričakovanih plač ni govorila, je pa spomnila, da v razvitih državah razmerje med povprečno plačo in zdravniško plačo znaša približno 1 proti 3. 

Zdravniška stavka sicer po mnenju Beovićeve ne prinaša nič dobrega za nikogar. "V celoti je stavka nekaj slabega. Treba pa se je zavedati, da moramo zdravniki ravnati etično v odnosu do svojih bolnikov, potem pa imajo tudi drugi, ki vplivajo na zdravstveni sistem, zavezo, da ravnajo etično, torej da uredijo zdravstveni sistem na način, da bomo zdravniki lahko obravnavali svoje bolnike. Ne moremo tukaj zvrniti vse krivde na zdravnike, do stavke je prišlo z razlogom," poudarja. 

Po njenih besedah je treba stavko čim prej zaključiti. So pa, kot pravi, slovenski zdravniki veliko bolj uvidevni do bolnikov in kljub stavki delajo. "Nismo primerljivi z zdravniki v Veliki Britaniji, ki jih med stavko ni na delovnih mestih. Mi delamo."  Verjame sicer, da lahko Fides in vlada dosežeta konsenz, kar bi pomenilo napredek za slovensko zdravstvo. 

VIR: https://www.24ur.com/novice/slovenija/beovic.html