Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

"Končno zmagoslavje je takrat, ko se bolnik zbudi, ko smiselno odreagira in vidimo, da ni trajnih nevroloških okvar."

19.02.2024 20:46

Prof. dr. Juš Kšela, kardiovaskularni kirurg v ljubljanskem UKC in gonilna sila izvajanja novega posega pri bolnikih z redko pljučno boleznijo je postal ime denva Vala 202. Sprva so operacije, pri katerih odstranijo strdke iz najglobljih plasti pljučnih žil, medtem ko pacientu iz telesa odstranijo vso kri in ga globoko podhladijo, izvajali ob pomoči tujih strokovnjakov, zdaj so poseg prvič v celoti izvedli samostojno.

Pogovor s prof. dr. Jušom Kšelo, za Val 202, je dosegljiv tu: https://365.rtvslo.si/arhiv/ime-tedna/175024226

Pljučna trombendarterektomija je poseg, ki ga zdravniki lahko izvedejo pri bolnikih z redko boleznijo: kronično trombembolično pljučno hipertenzijo, ki se pojavi pri 2–4 odstotkih bolnikov po preboleli pljučni emboliji, pri katerih telo strdkov ni raztopilo z ustreznimi antikoagulacijskimi zdravili (zdravili za redčenje krvi), zato jih je treba odstraniti mehansko. Prve tovrstne operacije so opravili v 60. letih prejšnjega stoletja, vendar je bila takrat umrljivost zelo visoka, v zadnjem desetletju oz. dveh pa so to postale rutinske in varne operacije, sta v pogovoru za MMC lani novembra pojasnila gonilna sila izvajanja novega posega v Sloveniji, kardiovaskularni kirurg prof. dr. Juš Kšela in internistka dr. Polona Mlakar.


Slovenske bolnike, ki so bili primerni za to operacijo, so zadnjih 15 let pošiljali na Dunaj, letno so jih tam operirali približno pet. Med epidemijo covida se je sodelovanje okrnilo, na drugi strani pa so se okrepile ambicije ljubljanskih kirurgov, da bi operacije opravljali sami. S kolegom Slovencem, ki je v bolnišnici Royal Papworth v Cambridgeu – ta je za San Diegom v ZDA drugi največji center za tovrstne posege na svetu – leto dni preživel na subspecializaciji, so navezali stik s tamkajšnjimi kirurgi s Choo Yen Ngom na čelu. 

VIR: https://www.rtvslo.si/zdravje/ko-telo-podhladijo-in-odstranijo-vso-kri-iz-telesa-imajo-20-minut-za-odstranitev-strdkov/689213