Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniški kino: Ogled filma Varuhi formule s komentarjem strokovnjaka

16.02.2024 09:20

Na večerni projekciji filma "Varuhi formule" smo s strokovnim komentarjem preverili, kaj je v filmu res in kaj je filmska resnica. Pomen dogodkov v Parizu je osvetlil primarij Jože Pretnar, pionir in dolgoletni vodja programa presaditev krvotvornih matičnih celic v Sloveniji.

Film, posnet po resnični zgodbi, režiserja in igralca Dragana Bjelogrlića VARUHI FORMULE govori o nesreči leta 1958 v Vinči, zaradi katere bi lahko izgubilo življenje šest raziskovalcev. Odpeljali so jih  v pariško bolnišnico, kjer se zdravniki odločili za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga.


S podatki in izvornimi članki, ki so nastali po dogodku, je primarij Pretrnar podrobno opisal, kako je vse skupaj potekalo. Predstavil je tudi razvoj slovenske hematologije in pojasnil, zakaj je prvo središče namesto v Ljubljani nastalo v Zagrebu. 

 

Projekcijo filma smo izvedli v sodelovanju s partnerjem Zdravniške zbornice Slovenije – UniCredit Bank.  Za člane Zdravniške zbornice Slovenije je bil ogled filma brezplačen.