Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Obvestilo za zdravstvene delavce o situaciji glede ošpic v Evropi

15.02.2024 16:33

V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) so pred pandemijo covida-19 že poročali o večji pojavnosti ošpic. V letu 2019 je bilo poročanih 106.130 primerov ošpic. V času pandemije se je zaradi ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 število prijavljenih primerov ošpic prehodno zmanjšalo. V letu 2022 je bilo v evropski regiji SZO prijavljenih 941 primerov, leta 2023 pa je število prijavljenih primerov ošpic ponovno naraslo, pri čemer je bilo poročanih več kot 30.000 primerov. V letu 2023 so zabeležili skoraj 21.000 hospitalizacij in pet smrtnih primerov zaradi ošpic. Porast primerov med drugim pripisujejo upadu precepljenosti v obdobju med letoma 2020 in 2022, kar je deloma tudi posledica vpliva pandemije covida-19 na cepljenje. Primere ošpic so zabeležili v vseh starostnih skupinah.


Ponovna pojavnost ošpic predstavlja grožnjo državam, ki so že prej uspešno odpravile ošpice, zato je izjemno pomembna visoka precepljenost proti ošpicam v populaciji (več kot 95% z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam). SZO zato poziva države, naj okrepijo aktivnosti za povečanje precepljenosti proti ošpicam.

V Sloveniji je bila leta 2022 precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) s prvim odmerkom 95,8%, z drugim odmerkom v šolskem letu 2022/2023 pa zgolj 88,9%. V letu 2022 nismo zabeležili nobenega primera ošpic, v letu 2023 pa le en primer. Zaradi slabše precepljenosti z drugim odmerkom proti OMR in zaradi večje možnosti pojava ošpic v Sloveniji po pandemiji covida-19 je ključno dosledno izvajanje cepljenja proti OMR v skladu s programom cepljenja in zagotavljanje čim večje precepljenosti proti OMR v vseh slovenskih regijah. Pred vsem bi bilo potrebno izboljšati precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti OMR.

Zaradi povečanega pojavljanja ošpic v evropskih državah, naj bodo zdravstveni delavci pozorni na znake ošpic pri svojih pacientih. V primeru suma na ošpice naj ukrepajo v skladu z algoritmom ukrepanja, ki je objavljen na spletni strani NIJZ:

https://nijz.si/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z/ospice/