Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv k spremembi pravilnika, ki ukinja učinkovito podporo storilnosti v primarnem zdravstvu

14.02.2024 10:08

Zdravniška Zbornica Slovenije poziva ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, da zaradi grozečega nastanka nepopravljivih posledic nemudoma zadrži in nato spremeni nedavno objavljen pravilnik, ki ukinja učinkovito podporo storilnosti primarnemu zdravstvu in s tem povečuje obremenitve urgentnih centrov in ostalih ravni zdravstva. Ukinja se možnost, da si naše sodelavke in sodelavci iz zdravstvene nege zaslužijo z dodatnim in odgovornim delom primerno plačo, ki presega prihodke v nakupovalnih centrih. Kaže se, da odločevalci nimajo uvida v resnično stanje in se zatekajo k birokratskim pravilom, ki bodo v praksi prinesle več težav kot rešitev.

Plačilo za povečan obseg dela in posebne obremenitve je bilo uvedeno leta 2019, ko so se družinski zdravniki v Kranju z odpovedmi delovnih razmerij uprli dodelitvi še večjega števila bolnikov v enak - redni ambulantni čas. Tedaj je bil sprejet ukrep, ki je omogočil in plačal zdravstvenim timom prekomerno delo in oskrbo bolnikov za čas, dokler kadrovske krepitve ne bodo ujele rasti potreb vse večjega števila zavarovancev. Tak začasni ukrep je dajal vsakokratni vladi čas za sprejem reforme, s katerimi bi osnovno zdravstvo izpeljali iz krize.

Minilo je 5 let, reforme se je v tem času lotilo pet ministrov za zdravje. Čeprav vmes ni bilo sprejetih konkretnih rešitev, je ukrep dokazano spodbudil pripravljenost za dodatno delo zaposlenih v javnih zavodih, omogočal začasno stabilizacijo in zajezil odhode, s katerimi smo se prej vsakodnevno soočali. Izguba vsakega zaposlenega pomeni izgubo izkušenj, znanj in rušenje medsebojnih odnosov. Odhod vsake naše zdravnice, medicinske sestre ali administratorke je pustil v majhnih kolektivih dolgotrajne in pogosto težko popravljive posledice.

Novi kriteriji pravilnika nas vračajo v ta čas in takšne razmere. Ukinja se nagrajevanje preseganja preventivnega dela v otroških in šolskih dispanzerjih, kar pomeni manj časa za otroke in slabše možnosti za prepoznavo bolezni v času, ko jih je mogoče pravočasno zdraviti. Ukinja nagrajevanje dodatnega dela, s katerim smo pogosto reševali nadomeščanja. Ukinja se možnost, da si naše sodelavke in sodelavci iz zdravstvene nege zaslužijo z dodatnim in odgovornim delom plačo, ki presega zaslužek v nakupovalnih centrih, ki je že prepričal številne, da so zapustili svoj za družbo nenadomestljiv poklic. 

Kljub utemeljenim opozorilom na "forumih", "svetih" in "delovnih skupinah", naj se ukrep ohrani do uveljavitve dobrih alternativnih rešitev, se ga zdaj s preoblikovanjem praktično ukinja, saj bi morali za primerljivi dodatek vpisati skoraj 2000 dodatnih pacientov kar pomeni, da država nagrajuje tiste, ki bodo vsakemu od njih posvetili pol manj časa, torej manj kot pet minut. Vabimo vas, da se snovalci pravilnika osebno oglasite v ambulanti in se prepričate, da je kaj takšnega ob vseh administrativnih obveznostih praktično nemogoče uresničiti. 

Srednje medicinske sestre oz. tehniki zdravstvene nege predstavljajo ključni kader na primarni ravni poleg zdravnikov. Zadnji model ukrepov je dokazano deloval večplastno: dvigoval je motivacijo za preseganje programov ter za obravnavo bolnikov, ki so prišli kot nujni ali zaradi nadomeščanja odsotnih kolegov. Zaradi vezave dodatka na prisotnost je verjetno prispeval k zmanjšanju absentizma med zaposlenimi oz. povečanju pripravljenosti za nadurno delo. S tem se je še več obravnav zaključilo na osnovni ravni brez pošiljanja v urgentne centre ali na sekundarno terciarno raven. To pomeni manjšo obremenitev urgentnih centrov, bolnišničnega osebja ter prihranek za vsakogar, ki ni bil sprejet v dolgotrajno obravnavo.

K pripravi Pravilnika, kjer bi predstavili praktične izkušnje, nismo bili povabljeni. Objavljen je bil brez javne predstavitve na predpraznični dan in dokazuje, da trenutni odločevalci v zdravstveni politiki nimajo uvida v resničnost prvih linij zdravstva.

Zaradi kadrovske in finančne podhranjenosti primarnega zdravstva pozivamo ministrico  za zdravje Valentino Prevolnik Rupel k zadržanju obstoječega in pripravi novega pravilnika, ki bo pripravljen na podlagi izkušenj namesto na eksperimentalni zdravstveni matematiki, ki ni izvedljiva v resničnem življenju.