Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Odziv na izjave ZZZS glede financiranja zobozdravstvenih storitev v tujini

14.02.2024 14:17

Zdravniška zbornica Slovenije je opozorila na problematiko financiranja zobozdravstvenih storitev v tujini. ZZZS namreč zagotavlja povračilo stroškov zdravstvenih storitev, ki jih zavarovana oseba prejme pri zasebnem izvajalcu v tujini, ne omogoča pa povrnitve stroškov za storitve, ki jih zavarovana oseba prejme v Sloveniji izven javne zdravstvene mreže. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Odločno zanikamo trditve ZZZS, da si prizadevamo za promocijo oziroma krepitev zasebne zdravstvene mreže, ki bi od pacienta zahtevala doplačila za storitve, do katerih ima sicer pravico na podlagi zdravstvenega zavarovanja. Kot je bilo v zgornjem prispevku večkrat poudarjeno, si prizadevamo za ravno nasprotno in sicer, da zavarovane osebe storitve v največji možni meri prejmejo v okviru javne zdravstvene mreže v Sloveniji. Kot smo opozorili, v tem trenutku več deset tisoč ljudi nedopustno čaka v čakalnih vrstah za potrebne storitve. Tako so jim kršene ustavne in zakonske pravice do primernega in pravočasnega zdravljenja. Zavod za zdravstveno zavarovanje onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži. Posledično nagovarjajo paciente, da pridobijo napotnico s strani zobozdravnika, ki jim omogoči potrebne zobozdravstvene storitve pri zasebnih izvajalcih v tujini. Zaradi specialističnega zdravljenja to pomeni dražje, težje dostopne in slabše nadzorovane storitve.  Po drugi strani, če bi ZZZS omogočila refundacijo storitev, za katere obstoji nedopustno dolga čakalna doba, tudi pri zasebnih izvajalcih v Sloveniji in ne le pri zasebnikih v tujini, bi bili stroški zdravljenja v povprečju do 5 krat manjši. Navedeno pa pomeni, da bi lahko ZZZS namenila bistveno več sredstev za zagotavljanje programov v okviru javne zdravstvene mreže.

 

Odbor za zobozdravstvo