Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Predstavitev Pravilnika o določitvi dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve

09.02.2024 14:31

Z 8. februarjem 2024 je začel veljati Pravilnik o določitvi dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve (v nadaljevanju Pravilnik), ki določa višino dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve za posamezni poklic v zdravstveni dejavnosti, podrobnejša merila za določitev višine dodatka, roke izplačil dodatka in hrambo dokumentacije v zvezi z izplačili dodatka.

Upravičenci do dodatka

Pravilnik je bil sprejet na podlagi spremenjenega 16. člena Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (v nadaljevanju ZNUZSZS), ki je spremenil dosedanjo ureditev predmetnega dodatka. Po novem je dodatek za povečan obseg dela za posebne obremenitve predviden le še za zdravstvene delavce, ki so zaposleni v ambulantah družinske medicine ter otroških in šolskih dispanzerjih v javnih zdravstvenih zavodih. Navedenim se lahko izplača dodatek do največ:

-        1.500 eurov bruto mesečno za zdravnika specialista,

-        750 eurov bruto mesečno za diplomirano medicinsko sestro,

-        600 eurov bruto mesečno za srednjo medicinsko sestro in

-        400 eurov bruto mesečno za zdravstvenega administrativnega sodelavca.

 ZNUZSZS še določa, da se lahko dodatek izplača posameznemu timu, če je ta v obdobju pred njegovim obračunom dosegel sorazmerni del načrtovane letne realizacije programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja iz Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na ravni posameznega tima. Podatke o realizaciji mesečno objavlja ZZZS na svoji spletni strani.

Pravilnik dodatno določa, da je v primeru začasne odsotnosti zdravnika nosilca tima z dela tudi nadomestni zdravnik upravičen do sorazmerne višine dodatka glede na čas nadomeščanja. Prav tako je do dodatka upravičen specializant, če je sam nosilec tima skladno z 20.a členom Zakona o zdravniški službi, pri čemer se za izračun dodatka smiselno uporabijo spodaj povzete določbe Pravilnika.

Dodatek pripada zdravstvenemu delavcu za pretekli mesec obračuna in se izplača pri plači za pretekli mesec. Dodatek za januar 2024 pa se izplača najpozneje do 20. februarja 2024.

Zagotavljanje sredstev za izplačilo dodatka

 Skladno z ZNUZSZS se sredstva za izvajanje tega ukrepa zagotavljajo iz sredstev, pridobljenih na podlagi preseganja glavarinskih količnikov in količnikov iz storitev nad rednim obsegom programa zdravstvene dejavnosti, v skladu s programom storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer v višini, ki se nanaša na kalkulativni element plač in drugih prejemkov v skladu s predpisi, kolektivnimi pogodbami in drugimi splošnimi akti. Te mase sredstev izvajalec pri izplačilu ne sme preseči, prav tako ne sme izplačati sredstev za izvajanje ukrepa, če v programu storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja sredstva niso več zagotovljena.

Merila za določitev višine dodatka

Pravilnik določa, da dodatek zdravstvenemu delavcu pripada glede na preseganje glavarinskih količnikov na tim, sorazmerno z dejansko prisotnostjo in delom zdravstvenega delavca v ambulanti.

Podrobnejša merila za določitev višine dodatka so:

– obseg tima, dogovorjenega v pogodbi med izvajalcem ZZZS,

– število glavarinskih količnikov na tim v ambulantah družinske medicine ter v ambulantah otroškega in šolskega dispanzerja, realiziranih nad planiranim obsegom,

– obseg priznanega zdravstvenega kadra, kot izhaja iz standarda iz dogovora, ki ureja programe storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju dogovor).

Izračun višine dodatka

Vrednost količnika za izračun dodatka (POD_PO) se izračuna na podlagi standarda iz dogovora za vsako od ambulant posebej in za vsakega zdravstvenega delavca posebej. V kolikor izračunana vrednost dodatkov, na ravni izvajalca, presega sredstva, pridobljena na podlagi preseganja glavarinskih količnikov in količnikov iz storitev nad planiranim obsegom programa, in sicer v višini, ki se nanaša na kalkulativni element plač in drugih prejemkov, se dodatek POD_PO posameznemu zdravstvenemu delavcu zniža sorazmerno, v razmerju med izračunanimi in zagotovljenimi sredstvi.

Višina dodatka za posameznega zdravstvenega delavca v timu se določa na naslednji način:

– obseg tima (število timov v tabeli ZZZS),

– preseganje 1.895 glavarinskih količnikov na tim,

– delež priznanega posameznega zdravstvenega kadra v standardu,

– odstotek udeležbe v timu (dejanska prisotnost v ambulanti).

  a) Ambulante družinske medicine

Dodatek za POD_PO = obseg tima * delež priznanega kadra v standardu 302 001 * preseganje števila GK/tim * odstotek udeležbe v timu * vrednost količnika POD_PO.

Vrednost količnika POD_PO za zdravnika specialista je 0,87 eura.

Vrednost količnika POD_PO za tehnika zdravstvene nege je 0,30 eura.

Vrednost količnika POD_PO za zdravstvenega administratorja je 0,29 eura.

   b) Ambulante otroškega in šolskega dispanzerja

Dodatek za POD_PO = obseg tima * delež priznanega kadra v standardu 327 009 * preseganje števila GK/tim * odstotek udeležbe v timu * vrednost količnika POD_PO kurativa.

Vrednost količnika POD_PO za zdravnika specialista za delo na področju kurativne dejavnosti je 1,09 eura.

Vrednost količnika POD_PO za diplomirano medicinsko sestro/višjo medicinsko sestro na področju kurativne dejavnosti je 0,54 eura.

Vrednost količnika POD_PO za tehnika zdravstvene nege je 0,38 eura.

Vrednost količnika POD_PO za zdravstvenega administratorja je 0,36 eura.

Izključevanje dodatka

ZNUZSZS določa, da se dodatek ne všteva v osnovo za nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela in v odpravnino, izključuje pa se z delovno uspešnostjo iz naslova povečanega obsega dela ali drugo možnostjo nagrajevanja za zdravstvene storitve, opravljene v ambulantah.

Podobno glede izključevanja dodatka določa Pravilnik, in sicer da se dodatek izključuje z delovno uspešnostjo iz naslova povečanega obsega dela, plačilom na podlagi podjemne ali civilnopravne pogodbe ali drugo možnostjo nagrajevanja zdravstvenega delavca za zdravstvene storitve, opravljene v ambulanti družinske medicine oziroma v ambulanti otroškega in šolskega dispanzerja.

Obveznosti izvajalca zdravstvene dejavnosti v povezavi z dodatkom 

Izvajalec je odgovoren za pravilnost dodeljevanja in izplačevanja dodatkov. Dokumentacijo, povezano z izplačilom dodatkov, je potrebno hraniti tri leta.

Posebni pogoji za diplomirane in višje medicinske sestre v ambulantah družinske medicine

Posebni pogoji za upravičenost do dodatka so določeni za diplomirane in višje medicinske sestre v ambulantah družinske medicine. ZNUZSZS namreč določa, da diplomirani medicinski sestri oziroma višji medicinski sestri v ambulanti družinske medicine pripada dodatek od začetka izvajanja nalog diplomirane medicinske sestre, če so predhodno izpolnjeni naslednji pogoji:

- RSK za družinsko medicino in RSK za zdravstveno nego v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije, Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, ZZZS in NIJZ ter s soglasjem ministrstva, pristojnega za zdravje, sprejmeta razširjeni seznam poklicnih aktivnosti in kompetenc za strokovno podporo ambulantam družinske medicine, ki bodo razbremenile nosilca tima,

- sestava tima v ambulantah družinske medicine je v skladu s smernicami zdravstvene politike, ki jih določi minister, pristojen za zdravje, in programom storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja,

- v obdobju pred obračunom dodatka je dosegla sorazmerni del načrtovane letne realizacije količnikov iz obiskov diplomirane medicinske sestre.

 

Oddelek za pravne zadeve