Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(ODZIV NA IZJAVO) Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu

09.02.2024 20:13

Spoštovana gospa Monika Ažman,

vaše besede v nedavnem intervjuju so povzročile med zaposlenimi v zdravstvu nemalo žalosti in ogorčenja. Mnoge je prizadela in razočarala vaša navedba, da se “na medicinsko fakulteto lahko načeloma vpišejo zgolj zlati maturanti, ki že tako celo gimnazijo vse moči usmerjajo samo v učenje, nato pa jih čaka še šest let študija, ki je usmerjen v dril, ego in mesarsko klanje. Od takšnih študentov niti ne moremo pričakovati, da bodo na koncu timski ljudje."

Študenti so nas opozorili, da se začne odlično sodelovanje med poklicema že v času študija in da ne razumejo, zakaj bi želela funkcionarka ene od organizacij medicinskih sester z nepremišljenimi izjavami načrtno kregati med seboj različne profile, ki lahko skupaj tvorno delujejo le kot ekipa. To še najbolj razumejo prav srednje medicinske sestre, katerih status je bil v celoti razvrednoten, saj je bilo nanje pri urejanju statusa in plač preprosto pozabljeno. Zato je toliko bolj osupljivo, da se ne pridružite zahtevam za izboljšanje njihovega položaja, temveč jih celo obsojate.  

Poklic zdravnika povsod po svetu zahteva vrhunsko izobraženost in odlične psihofizične sposobnosti, saj le tako lahko sprejemamo odgovorne odločitve, ki vplivajo na zdravje in življenje ljudi. Visoke zahteve so potrebne tudi za delo v zdravstveni negi. Prav sodelovanje je podlaga za razvoj, zato pričakujemo takšno razmišljanje od vseh zaposlenih v zdravstvu. Načrtno poudarjanje različnosti in parcialni interesi so pripeljali naš sistem v današnje stanje. 

Ker z vašo izjavo spodkopavate tako svoj ugled kot ugled izvoljenega predstavnika zdravstva v Državnem svetu, pričakujemo javno opravičilo za izrečene besede oziroma odstop iz Državnega sveta, če v izrečeno resnično verjamete. Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu, česar se verjetno prav sami najbolje zavedate. 

prof. dr. Bojana Beović, dr. med.
predsednica Zdravniške zbornice Slovenije


Fotografija Sekcije študentov ZN iz najtežjih trenutkov najbolje poudarja pomen razumevanje timskega dela.