Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(UVODNIK) Mojca Drev: "Le slišani člani s(m)o zadovoljni člani"

06.02.2024 09:06

 

Sem optimistka. Letošnje leto je stopilo na piedestal kot svež veter, želimo si sprememb. Brez sence dvoma je vsak začetek poln novega upanja, novih pogledov in zanimivih priložnosti. V tem letu se nam obetajo spremembe. Maja bodo volitve v Zdravniški zbornici Slovenije. Volitve so vedno navdihujoče, dajejo nam neslutene možnosti novih sprememb. Delo zbornice kot podpredsednica skupščine ocenjujem kot dobro, požrtvovalno. Lahko bi bilo seveda boljše, vendar nismo sami pri soodločanju glede skupne zdravniške prihodnosti, tako da smo bili večkrat primorani sprejemati konsenze. Skupščine so potekale demokratično, konstruktivno. Pomembne zastavljene zadeve smo tudi uspeli uresničiti. Velik uspeh je, da smo potrdili nov sistem volitev. Ukinjen je kvorum za volitve predsednika, člani se bodo lahko odločili za elektronsko glasovanje, namesto za volitve po pošti. 


Mojca Drev, dr. dent. med., podpredsednica skupščine ZZS


Zbornica je bila ustanovljena kot naša skupna krovna ustanova, je skupni dom zdravnikov in zobozdravnikov in zelo zaželeno je, da se vsi kolegi v njej tako tudi počutimo. Ta sinergija se kaže v pomembnem sodelovanju obeh vej medicine, ki se prepletata, a sta hkrati tudi zelo posebni. Zato je izredno pomembno, da zobozdravniki ohranimo tako svoj glas kot svojo avtonomijo v zbornici. Združeni bomo močnejši, vendar le pod pogojem, da bomo slišani vsi. Od zbornice veliko pričakujemo. Le ob uresničitvi teh pričakovanj bomo vsi člani verjeli naši krovni organizaciji. 

Sodobne tehnologije prinašajo v zobozdravstvo in zdravljenje številne novosti. Napredek v diagnostiki, obravnavi in preventivi bo oblikoval naš pristop k ohranjanju zobnega zdravja. V projekt Ustno zdravje smo vključili vse stroke prav zaradi pomena celostne obravnave pacienta. Zahvaljujem se vsem zdravnikom, ki sodelujejo v tem projektu – torej so pomen celostne obravnave že sprejeli in jo tudi izvajajo.  

Kaj nas še čaka? Diagnostika z naprednimi tehnologijami, kot so 3D-tomogrami in intraoralni skenerji, omogoča natančnejšo diagnozo zobnih bolezni. Zobozdravniki bomo imeli boljši vpogled v strukturo zob, kar bo pripomoglo k zgodnejšemu odkrivanju težav. Vzporedno s personalizirano medicino se razvija personalizirana dentalna medicina. Genetski podatki bodo ključni pri oblikovanju osebnih pristopov k zdravljenju. Posameznikom bodo predpisana zdravila in postopki, ki bodo učinkoviteje usmerjeni v njihove genetske predispozicije, kar bo optimiziralo rezultate ustnega zdravljenja. Nova generacija materialov, kot so biokompatibilni nanomateriali, bo izboljšala obstojnost zobnih vsadkov in restavracij, kar bo pripomoglo k trajnejšim rešitvam in boljšemu počutju pacientov.

Razvoj telezdravstva bo omogočil večjo dostopnost zobozdravstvenih storitev, predvsem v odročnejših območjih. Kakovostni spletni viri že danes nudijo ljudem informacije o ustni higieni in spodbujanju preventive. Poiskati je treba način, kako motivirati posameznika, da jim sledi. Raziskave bodo še naprej krepile povezavo med ustnim in splošnim zdravjem. Razumevanje teh povezav bo vodilo do celostnih pristopov k skrbi za zdravje, kar bo koristilo tako ustnemu zdravju kot zdravju celotnega telesa. S temi napredki lahko pričakujemo svetlo prihodnost zobozdravstva v Sloveniji in po svetu, kjer bodo inovacije oblikovale boljše standarde oskrbe in s tem ohranjanje človeškega zdravja.

Digitalnost je ena: ni ločene zdravniške in zobozdravniške digitalizacije. V prihodnosti bo vloga zobozdravnikov in zdravnikov postala še bolj celostna in povezana. S sinergijo strokovnosti se oblikuje nova paradigma, kjer bo osrednji poudarek na preprečevanju bolezni, s čimer bomo gradili močnejše temelje za zdravo družbo. Na način, da bomo zobozdravniki prevzemali aktivno vlogo v celostni oskrbi pacientov, prepoznavali zdravstvene povezave z ustnim zdravjem ter sodelovali s splošnimi zdravniki pri odkrivanju in obvladovanju sistemskih bolezni. Prihodnost se bo strokovno razvijala in prepletala. Ob medsebojnem spoštovanju in razumevanju vidim možnost za najboljše rezultate v medsebojni podpori in enotni medicinski skupnosti.