Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(OBVESTILO) Cepljenja nosečnic proti oslovskemu kašlju in gripi

06.02.2024 10:44

Po dogovoru z Ministrstvom za zdravje in NIJZ posredujemo obvestilo glede cepljenja nosečnic proti oslovskemu kašlju in gripi, namenjeno predvsem specialistom ginekologije in porodništva.

- - - - - - - - - -

Spoštovani,

Obveščamo vas, da je Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za ginekologijo in porodništvo na 8. redni seji, 12. 1. 2024, podprl cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju in gripi.
V zadnjih mesecih je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) več evropskih držav poročalo o povečanem številu prijav oslovskega kašlja. Izrazit porast med drugim beležijo tudi na Hrvaškem (največ v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji) in v Srbiji (največje število okužb v Bеоgrаdu in Јužnоbаčkem okraju, največje incidenčne stopnje pa v Južnobanatskem in Južnobačkem okraju). V letošnjem letu smo v Sloveniji do 5.2.2024 zabeležili 76 primerov oslovskega kašlja, kar kaže na večjo pojavnost oslovskega kašlja v primerjavi s prejšnjimi meseci (v letu 2023 je bilo po preliminarnih podatkih v Sloveniji prijavljenih 122 primerov oslovskega kašlja). V Sloveniji v tem trenutku prav tako poteka vsakoletna epidemija gripe.


Največje tveganje za težji potek oslovskega kašlja in zaplete imajo dojenčki, mlajši od šestih mesecev (še posebej mlajši od dveh mesecev), nedonošenčki in otroci s spremljajočimi bolezenskimi stanji. Za zaščito novorojenčkov pred oslovskim kašljem je izrednega pomena cepljenje nosečnic, s katerim zaščitimo otroka v prvih tednih življenja, preden le ta pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti 3 mesecev. V skladu s programom cepljenja in nacionalnimi priporočili je cepljenje nosečnic (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti.
V primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi imajo nosečnice tudi povečano tveganje za hujše zaplete in sprejem v bolnišnico zaradi gripe. Gripa med nosečnostjo lahko povzroči prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka, okužba novorojenčka pa lahko poteka težje, saj njegov imunski sistem še ni popolnoma razvit. Cepljenje nosečnic proti gripi je najboljša zaščita pred gripo tako za nosečnico, kot tudi za njenega novorojenega otroka. Cepljenje proti sezonski gripi je varno v vseh obdobjih nosečnosti in se priporoča pred oz. med sezono gripe. Obe cepljenji se opravita v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.


V skladu z mnenjem RSK za ginekologijo in porodništvo ter trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji in bližnjih državah, pozivamo vse specialiste ginekologije in porodništva, da svojim nosečim pacientkam svetujete cepljenje proti oslovskemu kašlju in gripi v skladu s priporočili oz. jim cepljenje ponudite, v kolikor ga izvajate sami. Pri tem so vam lahko v pomoč letaki NIJZ o cepljenju nosečnic proti oslovskemu kašlju in proti gripi, ki so objavljeni na naslednji povezavi: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/cepljenje-nosecnic/ (letake si lahko natisnete ter razdelite svojim pacientkam).

Lepo vas pozdravljamo,

Center za nalezljive bolezni

Nacionalni inštitut za javno zdravje