Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pot od prijave na javni razpis specializacij do dejanskega pričetka specializacije

05.02.2024 16:41

Ker v zadnjem času prejemamo od kandidatov, ki jim je bila v okviru javnega razpisa odobrena specializacija, veliko število vprašanj glede dejanskega datuma pričetka opravljanja specializacije, smo se odločili, da ponovno predstavimo pot, ki čaka kandidate od prijave na javni razpis specializacij do dejanskega pričetka specializacije:

  1. Vse vloge, ki so na zbornico oddane do izteka razpisnega roka, se po izteku razpisnega roka hkrati odprejo, vnesejo v register zdravnikov, isti ali najkasneje naslednji dan pa se pripravi še stanje prijav na razpis specializacij, ki je objavljeno na spletni strani zbornice. Običajno v prvem razpisnem roku prejmemo preko 200 vlog.
  2. Od dneva objave stanja prijav imajo kandidati na voljo tridnevni rok za prenos svojih vlog na morebitno drugo specializacijo. Po poteku navedenega roka sledi objava končnega stanja prijav na spletni strani zbornice.
  3. V roku najkasneje dveh mesecev od poteka roka za prenos prijav mora zbornica odločiti o vseh prejetih vlogah. V času teh dveh mesecev se na zbornici usklajujejo komisije za izbirne postopke (na en razpisni rok je preko 20 izbirnih postopkov, v enem izbirnem postopku sodelujejo trije člani komisije, katere mora oseba, ki na zbornici usklajuje vse izbirne postopke, uskladiti na isti dan), pripravljajo se vabila za kandidate, ki bodo sodelovali v izbirnih postopkih, pripravljajo zapisniki za potrebe izvedbe izbirnih postopkov, izvajajo se izbirni postopki, kandidate, ki niso v izbirnih postopkih se obvešča o tem, do kdaj najkasneje in na kakšen način morajo opraviti razgovor pred odobritvijo specializacije s koordinatorjem (in hkrati s predstavnikom izvajalca, če gre za razpis za posameznega izvajalca) itd.
  4. Najkasneje pred potekom roka prej navedenih dveh mesecev mora zbornica o vseh prejetih vlogah odločiti z odločbo:
    • V primeru izbirnih postopkov se skladno z veljavno zakonodajo izda ena odločba za vse kandidate (enako velja za primere, če je za določeno specializacijo razpisano večje število mest, kot je na koncu prijavljenih kandidatov). Odločba se vroči vsem kandidatom, ki so sodelovali v postopku. Vsak kandidat ima po vročitvi odločbe na voljo 15 dnevni rok za pritožbo. Ko pretečejo pritožbeni roki čisto vseh kandidatov, postane odločba dokončna in pravnomočna (če je npr. odločba enemu kandidatu vročena 3.1.2024, drugemu kandidatu pa je ista odločba vročena 15.1.2024, bo zadnji rok za pritožbo prvega kandidata 18.1.2024, zadnji rok za pritožbo drugega kandidata pa bo 30.1.2024. Odločba bo v tem primeru postala dokončna in pravnomočna 31.1.2024). V primeru, da je zoper odločbo podana pritožba, pa se lahko postopek do dejanskega pričetka zavleče tudi za par mesecev, saj specializacije v skladu z veljavno zakonodajo ni možno pričeti opravljati, dokler o zadevi ni dokončno in pravnomočno odločeno. 
    • V primeru, da je na npr. eno razpisano specializacijo prijavljen en kandidat pa se izda odločba samo temu kandidatu. Odločba postane dokončna in pravnomočna po poteku 15 dnevnega roka, ki je v odločbi določen za pritožbo zoper odločbo.
  5. Ko postane odločba dokončna in pravnomočna, zbornica najkasneje v roku enega meseca izda še sklep o začetku specializacije, na podlagi katerega morajo specializanti s specializacijo pričeti v roku treh mesecev od dneva izdaje sklepa.
  6. Del vsakega sklepa o pričetku specializacije je tudi povezava do Navodil za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani zbornice in specializantom omogočajo lažji pričetek in tudi sam nadaljnji potek specializacije. Navodila ob vsakokratnih spremembah zakonodaje tudi redno osvežujemo. 

Na Oddelku za specializacije se sicer trudimo, da je o vlogah kandidatov odločeno v najkrajšem možnem času, z gotovostjo pa lahko potrdimo, da o vlogah vedno odločimo v zakonskih rokih, ki nas pri izdaji odločb zavezujejo. Upamo, da je zgoraj navedena pot, ki jo boste morali kandidati prehoditi od oddaje vloge pa do dejanskega začetka opravljanja specializacije napisana razumljivo, v primeru kakršnihkoli vprašanj pa se vedno lahko obrnete na Oddelek za specializacije.   

Oddelek za specializacije