Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Z Državnim programom obvladovanja raka do enako kakovostne oskrbe za vse bolnike z rakom

03.02.2024 21:16

Rak je eden izmed najpomembnejših javnozdravstvenih izzivov sodobnega časa, tako v Sloveniji kot v svetu. Breme raka je na državni ravni mogoče učinkovito obvladovati samo s strateškimi, celovitimi in usklajenimi usmeritvami, zato je bil v Sloveniji že leta 2010 zasnovan prvi petletni Državni program obvladovanja raka. Trenutno je v veljavi že tretji, ki ima zastavljene cilje do leta 2026. Od januarja 2022 ga upravlja in vodi Onkološki inštitut Ljubljana.

Po podatkih državnega Registra raka vsako leto v Sloveniji za rakom na novo zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6.500 jih zaradi raka umre. Med nami trenutno živi že več kot 124.000 ljudi, ki jim je bila kadarkoli v življenju postavljena diagnoza rak.

Kaj je Državni program obvladovanja raka

Državni program obvladovanja raka (DPOR) je program dejavnosti, nalog in ukrepov za učinkovito obvladovanje raka v Sloveniji. Vsebuje stališča zdravstvene politike, zdravstvene stroke in civilne družbe do celostnega obvladovanja raka. Predstavlja ključne strokovne usmeritve, ki bodo vodile k zmanjševanju bremena raka v Sloveniji in izboljševanju kakovosti življenja onkoloških bolnikov.

Sonja Tomšič, dr. med., koordinatorica DPOR 2022–2026: »Namen vseh ciljev in ukrepov v DPOR je zagotoviti visoko kakovostno onkološko obravnavo vsem bolnikom z rakom v Sloveniji, ne glede na kraj bivanja ali ustanovo zdravljenja. Zavedamo se, da je to dolgoročni cilj, kjer potrebujemo aktivno podporo vseh deležnikov. Izjemno me veseli, da izvajalci onkološke dejavnosti kažejo velik interes za sodelovanje. Vemo, da nas čaka še veliko izzivov, vendar iskreno verjamem, da bomo zastavljene cilje z medsebojno podporo dosegli.«

Že od leta 2010 ima DPOR zastavljene tri strateške cilje: (1) upočasniti rast števila novih bolnikov z rakom, (2) povečati preživetje in (3) izboljšati kakovost življenja bolnikov z rakom s krepitvijo celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe, ki se morata začeti že takoj po postavitvi diagnoze. Te ključne cilje dosegamo preko številnih bolj podrobnih ciljev, ki so opredeljeni v dokumentu.

DPOR do leta 2026 največ pozornosti namenja kakovosti obravnave bolnikov z rakom ter zagotavljanju enakosti v dostopu do kakovostnih onkoloških zdravstvenih storitev. K uresničevanju tega cilja aktivno pristopamo med drugim z vzpostavitvijo kliničnih registrov za najpogostejše rake, ki bodo omogočili spremljanje kazalnikov kakovosti obravnave, in delovanjem Skupine predstavnikov izvajalcev onkološke dejavnosti, ki bo pripravila predlog mreže izvajalcev za zdravljenje bolnikov z rakom v Sloveniji v skladu s strokovnimi standardi. Aktivno sodelujemo tudi pri aktivnostih na evropskem nivoju in uvajamo prednostne naloge Evropskega načrta za boj proti raku (na področju presejalnih programov za raka, večje vključevanje bolnikov v zdravljenje, izboljševanje kakovosti življenja bolnikov).

Spletno mesto DPOR (www.dpor.si) deluje kot enotno stičišče za vse informacije s področja obvladovanja raka tako v Sloveniji kot tudi Evropski uniji.

AVTORJA: 

Sonja Tomšič, dr. med., specialistka javnega zdravja na OI, koordinatorica DPOR 2022–2026

Prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med., specialist kirurgije na OI, namestnik koordinatorice