Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Povračilo stroškov za opravljanje dela programa specializacije v tujini

01.02.2024 11:19

Dolgoletna prizadevanja Zdravniške zbornice Slovenije za ureditev povračila sredstev za opravljanje dela programa specializacije v tujini so končno obrodila sadove, saj smo se dne 22.1.2024 in 29.1.2024 sestali predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za javno upravo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zdravniške zbornice Slovenije. Sprejet je bil sklep, da se Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini (v nadaljevanju: Uredba) uporablja tudi za opravljanje dela specializacije v tujini, pri čemer morajo biti za refundacijo sredstev iz naslova Uredbe izpolnjeni naslednji pogoji:

1. Opravljanje dela specializacije v tujini na podlagi vloge specializanta najprej vsebinsko odobri Zdravniška zbornica Slovenije.

2. Za usposabljanje v tujini morata delodajalec in specializant skleniti pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela v tujini v skladu z 208. in 209. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

3. Delodajalec mora specializanta napotiti na delo v tujino, usposabljanje v tujini pa je treba v pogodbi o zaposlitvi za opravljanje dela v tujini opredeliti tako, da iz vsebine usposabljanja izhaja, da gre za napotitev.

4. Resorna ministrstva bodo pristopila k dopolnitvi Uredbe na način, da bo jasno določeno, da se uporablja tudi za specializante, pri čemer se bodo definirala tudi sredstva, ki bodo na podlagi Uredbe namenjena specializantom. Do dopolnitve Uredbe pa se za povračilo stroškov in drugih prejemkov uporablja dikcijo »zdravstveni delavec« iz Priloge 4 Uredbe, na podlagi katere so specializanti upravičeni do stroškov in drugih prejemkov v skladu z Uredbo.

5. Povračilo stroškov iz naslova Uredbe se izvede na enak način, kot povračilo stalih stroškov specializacij, ki se izvajajo za potrebe mreže javne zdravstvene službe, torej v skladu s pravilnikom, ki ureja način zagotavljanja sredstev za pripravništvo, sekundariat in specializacije. Zbornica bo v prihodnje za obračun stroškov opravljanja dela specializacije v tujini pripravila novo tabelo, ki bo za namene obračunov stroškov namenjena delodajalcem specializantov.

6. V primeru, da ustanova v tujini, ki gosti specializanta na usposabljanju, specializantu nudi prebivališče, stroške prehrane, prevoza itd. na svoj račun in ne na račun delodajalca specializanta ali na račun specializanta, potem specializant do povračila teh stroškov, v Sloveniji, ni upravičen.

Zbornica ocenjuje, da je zelo pomembno, da se že specializanti izobražujejo tudi v tujini, saj so izkušnje, znanje iz drugih zdravstvenih sistemov, ter širina, ki jo s tem pridobijo neprecenljive. Vsekakor pa si želimo, da bi bili v Sloveniji taki strokovni in kadrovski pogoji , da bi se specializanti želeli v Slovenijo vrniti.

 

Oddelek za specializacije