Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pri starosti 102 let je umrl kardiolog primarij Boris Cibic

31.01.2024 19:58

V 103. letu starosti se je poslovil primarij Boris Cibic. Padec in krajša hospitalizacija sta ga oslabila in je po vrnitvi domov umrl mirno v krogu svojih domačih, so sporočili svojci. Od njega se bomo poslovili v ponedeljek , 12. 2., ob 10. uri v  Nikolajevi vežici na ljubljnaskih Žalah.

Primarij Boris Cibic je bil ugleden zdravnik, predavatelj, pisec člankov in organizator ter dolgoletni podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja. 

Maturiral je na klasičnem liceju Dante Alighieri v Trstu leta 1940, nato se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Padovi, še pred začetkom študija pa je bil ujet in poslan v italijansko vojsko. Kasneje je bil zaprt v nemških taboriščih.

Po 2. svetovni vojni je leta 1949 dokončal študij medicine v Ljubljani. Od leta 1963 do leta 1970 je bil namestnik predstojnika internega oddelka v Bolnici dr. Petra Držaja. Po tem je preusmeril svoj študij v kardiologijo in delal v kliniki Eppendorf v Hamburgu, kjer je leta 1969 postal primarij. Kasneje je bil direktor Interne klinike BPD in asistent na Katedri za interno medicino.

Prim. dr. Cibic je bil 17 let predsednik Kardiološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva in 10 let predsednik Internistične sekcije. Sodeloval je pri ustanovitvi Društva za zdravje srca in ožilja, izdal je veliko publikacij o visokem krvnem tlaku. Leta 2002 je prejel Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije in 2012 Nagrado glavnega mesta Ljubljana.

 

Več v sporočilu Društva >>>