Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izvajanje specializacij, sekundariata in pripravništva v času stavke

31.01.2024 15:44

Pojasnila Zbornice glede izvajanje specializacij, sekundariata in pripravništva v času stavke 

Pravice in dolžnosti specializantov, sekundarijev in pripravnikov ureja Zakon o zdravniški službi (v nadaljevanju: ZZdrS). Ta v 23. členu določa, da se specializant za čas opravljanja specializacije zaposli pri pooblaščenem izvajalcu, ki ga določi zbornica oziroma pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, na katerega se je nanašal razpis. V pogodbi o zaposlitvi, ki se sklene za določen čas opravljanja specializacije, se določi oziroma vključi tudi program specializacije. ZZdrS v 23. členu nadalje določa, da specializant opravlja specializacijo pri pooblaščenih izvajalcih, ki jih glede na razpoložljiva delovna mesta za usposabljanje zdravnikov določi zbornica. V času opravljanja specializacije pri pooblaščenem izvajalcu pa specializant do delodajalca nima nobenih delovnih obveznosti, ohrani pa vse pravice iz delovnega razmerja. 

Iz Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov nadalje izhaja (5. člen) da specializacija poteka pri pooblaščenih izvajalcih tako, da ima specializant zagotovljeno možnost za pridobivanje zahtevanega obsega znanja in kompetenc določene specialnosti medicine oziroma dentalne medicine. Specializantu se morajo zagotoviti možnosti za praktično in teoretično delo ter dostop do domače in tuje strokovne literature v enakem obsegu kot zaposlenim zdravnikom pooblaščenega izvajalca ter do prostora in opreme za praktično vadbo kompetenc in postopkov, ki jih predvideva program specializacije. 

Smiselno enako predpisi predvidevajo za opravljanje pripravništva in sekundariata.  V času opravljanja pripravništva mora pripravnik oziroma sekundarij pridobiti znanja in veščine iz programa pripravništva (4. in 5. člen Pravilnika o vsebini in poteku pripravništva in sekundariata ter strokovnem izpitu doktorjev dentalne medicine in zdravnikov). 

Kot vsi drugi zdravniki imajo tudi specializanti, sekundariji in pripravniki pravico do stavke.  Če pa se ne odločijo za udeležbo v stavki, imajo tudi v trenutnih razmerah po mnenju Zbornice pravico do nemotenega usposabljanja v skladu z njihovim programom. V primeru kršitev navedenega, prosimo, da specializanti, sekundariji in pripravniki o tem seznanijo Zbornico. Kontakti: Tina Šapec (tina.sapec@zzs-mcs.si), Klara Zupančič (klara.zupancic@zzs-mcs.si) – specializacije, Barbara Galuf Zajc (barbara.galuf@zzs-mcs.si) – pripravništvo in sekundariat.  

Dodajamo, da 20.b člen ZZdrS ureja izvajanje pripravništva, sekundariata in specializacij v posebnih pogojih. Ta predvideva, da se pripravništvo, sekundariat in specializacije izvajajo pod posebnim režimom, kadar se zdravstvena dejavnost zaradi naravne ali druge nesreče, kot jo opredeljuje zakon, ki ureja varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izvaja v posebnih pogojih, kot to določa zakon, ki ureja interventne ukrepe na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin, in tako določi minister z odredbo. Stavka zdravnikov pa torej ne predstavlja okoliščine, ki bi omogočala aktivacijo navedenega ukrepa in s tem izvajanje pripravništva, sekundariata in specializacij pod posebnim režimom. 

Zdravniška zbornica Slovenije