Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izdajanje potrdil o upravičeni zadržanosti od dela (e-BOL) v času stavke – pravna stališča zbornice

25.01.2024 17:01

Zbornica je s svojimi stališči glede uveljavljanja začasne zadržanosti od dela v času stavke že seznanila tako ZZZS kot Ministrstvo za zdravje. V zvezi z vprašanjem izdaje e-BOL pa je zbornica prejela še dopis ZZZS (št. 180-10/2024-DI/4 z dne 23. 1. 2023), v katerem menijo, da je to storitev, ki so jo zdravniki dolžni izvajati tudi v času stavke. Zbornica je na navedeni dopis ZZZS odgovorila in ponovno podrobneje pojasnila svoja pravna stališča, da v večini situacij izdaja bolniških listov pacientom ni takšna naloga, ki bi jo zdravniki v času stavke morali izvajati.

Zbornica v odgovoru pojasnjuje, da Zakon o stavki (ZStk) v 7. členu pravico do stavke delavcev pri delodajalcih, ki opravljajo dejavnost ali dela posebnega družbenega pomena (npr. izvajalci zdravstvene dejavnosti), omejuje na način, da se lahko ta pravica uveljavi samo pod pogojem, če se zagotovi minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij. Navedena določba pa se konkretizira s posebno zakonodajo, ki ureja posamezno področje. To stališče je podprto tudi s sodno prakso in pomeni, da so glede obsega opravljanja del v času stavke zdravnikov, zaposlenih pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, bistvene določbe Zakona o zdravniški službi (ZZdrS) in Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej).

Na tem področju torej ni pravnih praznin, saj je zakonodajalec (z določbami ZZdrS in ZZDej) že odločil, katere zdravstvene storitve so tako nujne, da jih morajo zdravniki v času stavke opravljati, medtem ko za preostale velja, da jih zaposleni zdravniki niso dolžni izvajati.

ZZDej v 52. členu zahteva zgolj opravljanje storitev nujne medicinske pomoči, nege in oskrbe. Pri tem je nujnost v smislu ZZDej (enako ZZdrS) povezana z izvajanjem nujnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi v kratkem vodila v nepopravljivo in hudo okvaro zdravja ali smrt pacienta. Glede na navedeno ni mogoče na splošno trditi, da v okvir »nujne oskrbe« v smislu 52. člena ZZDej sodi tudi izdaja e-BOL. Neizdaja potrdila o upravičeni zadržanosti od dela (fizičnega ali v e-obliki), ki se praviloma izdaja ob zaključku zadržanosti od dela (oz. spremembi razloga, spremembi diagnoze ali pa ob zaključku koledarskega mesece, kljub temu, da zadržanost od dela še traja), namreč po naši oceni le izjemoma izpolni navedene pogoje. Morebitna drugačna razlaga pogoja nujnosti bi po naši oceni lahko izvotlila pravico zdravnikov do stavke, ki jim jo zagotavlja Ustava RS.

Kot je zbornica že pojasnila (novica) splošna obveznost izdaje e-BOL ne izhaja niti iz 46. člena ZZdrS, ki določa, katere zdravniške storitve morajo zdravniki v času stavke izvajati:

46. člen

Zdravnik je v času stavke dolžan izvajati tiste zdravniške storitve iz drugega odstavka 4. člena tega zakona, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. To so zlasti:

-        zdravljenje vročinskih stanj in infekcij;

-        zdravljenje poškodb in zastrupitev;

-        zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt;

-        druge storitve nujne zdravniške pomoči;

-        opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih alineah (triažni pregledi);

-        predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih alinej.

Za prvi pregled se šteje na primarni ravni prva obravnava, na sekundarni ali terciarni ravni pa prva napotitev k specialistu zaradi nove bolezni ali stanja ali zaradi poslabšanja bolezni.

Poleg tega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati še naslednje storitve:

-        vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let;

-        vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom;

-        ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

 

Navedena določba se namreč med drugim sklicuje na drugi odstavek 4. člena ZZdrS, ki jasno razlikuje med različnimi vrstami zdravniških storitev:

 »Zdravniška služba obsega:

1.      pregled na prisotnost ali odsotnost telesnih ali duševnih bolezni, poškodb ali anomalij;

2.      presojo stanja iz prejšnje točke s pomočjo medicinsko-diagnostičnih sredstev;

3.      zdravljenje, habilitacijo oziroma rehabilitacijo;

4.      preprečevanje bolezni, vzgojo in svetovanje;

5.      skrb za reproduktivno zdravje prebivalstva;

6.      predpisovanje zdravil in zdravstvenih pripomočkov;

7.      obdukcijo mrtvih;

8.      izdajanje zdravniških spričeval in zdravniških potrdil;

9.     druga dela v skladu s posebnimi predpisi«.

 

Tako je za razlago besedila 46. člena ZZdrS, ki določa katere zdravniške storitve morajo zdravniki v času stavke izvajati, nujno potrebno upoštevati drugi odstavek 4. člena ZZdrS, iz katerega izhaja jasna distinkcija med zdravljenjem in drugimi zdravniškimi storitvami (npr. izdajo e-BOL). Storitev iz 8. točke 2. odst. 4. člena ZZdrS, to je izdajanje zdravniških spričeval in zdravniških potrdil, torej skladno s 46. členom ZZdrS praviloma ne sodi med minimum delovnega procesa, razen v izjemnih primerih (npr. ko bi njihova neizdaja v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt ter v primerih, določenih v tretjem odstavku 46. člen ZZdrS).

Glede na navedeno je zbornica ponovno zavzela stališče, da je izdaja e-BOL del zdravniške službe, ki jo zdravniki v času stavke opravljajo v omejenem obsegu, kot to določa posebna zakonodaja. Omejen obseg storitev pa je namenjen doseganju ciljev stavke, kot jih opredeljuje 1. člen ZStk (uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela). Pri tem skladno s prvim odstavkom 13. člena ZStk udeležba zdravnika v stavki pod pogoji, določenimi s tem zakonom, ne pomeni kršitve delovne obveznosti, ter ne sme biti podlaga za začetek postopka za ugotavljanje disciplinske in materialne odgovornosti zaposlenega zdravnika in ne sme imeti za posledico prenehanja delovnega razmerja. Zakonita udeležba v stavki torej ni protipravno dejanje zaposlenega zdravnika.

 Oddelek za pravne zadeve