Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Umrl je zdravnik Stjepan Žiger (1943 - 2023)

28.11.2023 10:36

Umrl je Stjepan Žiger dr. med., spec. otorinolaringologije. Bil je znan mariborski zdravnik in izstopajoč član Zdravniške zbornice Slovenije.

Stjepan Žiger je bil poslanec Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije v obdobju 2008 – 2020, član volilne komisije v obdobju 2016 – 2021 In leta 2014 prejemnik odličja »Častni član«.

Zaposlen je bil v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. Imel je številne zasluge za razvoj zdravstvenega varstva pri naglušnih in drugih govornih motnjah. Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor mu je v spomin zapisal:

Le nekaj dni pred 80. rojstnim dnevom je prenehalo biti srce znanega mariborskega zdravnika Stjepana Žigerja, specialista otorinolaringologije, ki je, zavedajoč se, kot je nekoč sam zapisal, da je intelektu dano, kaj sliši, vso svojo energijo mladega zdravnika usmeril v zgodnje odkrivanje naglušnosti in motenj v govorni komunikaciji.

Študiral je na Medicinski fakulteti v Zagrebu in nato opravil podiplomski študij iz ORL in maksilofacialne kirugije ter audiologije s foniotrijo. Več kot trideset let je sodeloval s Centrom za sluh in govor Maribor in prejel tudi priznanje Sekcije logopedov Slovenije. V ambulanti je ves čas skušal doseči čim celovitejšo diagnostično obravnavo pacienta na enem mestu in v tim povezal strokovnjake surdopedagoge, logopede in psihologe. Enkrat tedensko je opravljal tudi operativne posege na ORL oddelku v UKC Maribor.  

Od leta 1981 je bil  vodja Specialistične ambulante v Organizacijski enoti Varstvo otrok in mladine v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer se je sicer zaposlil že leta 1969. Dva mandata je bil tudi predsednik Sveta zavoda in sodeloval v različnih komisijah. Zdravnik Stjepan Žiger je aktivno sodeloval tudi pri ustanovitvi Zdravniške zbornice Slovenije in bil v letih od 2008 do 2020 poslanec Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije, od leta 2016 do 2021 pa tudi član volilne komisije. Leta 2014 je prejel tudi odličje Zdravniške zbornice Slovenije. Postal je njen častni član. 

Aktiven je bil tudi v Zdravniškem društvu Maribor, kjer je dva mandata opravljal naloge tajnika in bil nekaj let tudi podpredsednik društva, nato pa je sodeloval tudi kot član v Nadzornem odboru društva.

Znanega mariborskega zdravnika in izstopajočega člana Zdravniške zbornice Slovenije se bomo spominjali z globokim spoštovanjem.

Izr. prof. dr., prim. Jernej Završnik, dr. med., spec., svetnik,
direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor