Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv k upoštevanju strokovnih stališč v zvezi z nujnostjo zaostritve zakonodaje na področju sosežiga odpadkov

23.11.2023 14:42

Ministrstvo za okolje in prostor je s sklepom maja 2020 ustanovilo Medresorsko delovno skupino (MDS) za preučitev možnosti za izenačitev normativov dovoljenih emisij iz naprav za sosežig s tistimi iz sežigalnic ter pripravo časovnega načrta in ukrepov za namen okolijske sanacije v delih srednje Soške doline. MDS je delo razdelila na dve podskupini; Tehnično- tehnološko in zdravstveno podskupino. Podrobnejši način dela obeh podskupin naj bi dorekli na drugem sestanku MDS, do katerega pa ni prišlo. Kljub temu smo bili obveščeni, da je tehnično tehnološka podskupina pričela z delom, zato smo se kasneje organizirali tudi člani MDS iz zdravstvene stroke in pričeli z delom.

Naloga Tehnično- tehnološke podskupine je bila ugotoviti, ali je izenačitev normativov mogoče doseči s tehničnimi ukrepi, naloga zdravstvene podskupine, katere članica sem tudi sama, je bila, da ugotovi, ali je taka izenačitev z zdravstvenega stališča smiselna in potrebna.

Tehnično tehnološka podskupina je pripravila delovno verzijo poročila z datumom 1.3.2021, v katerem med drugim  ugotavljajo, da v skladu z BAT standardi »zaostritev mejnih vrednosti ni potrebna« ter da je »stanje okolja v okolici Salonita Anhovo dobro«. Predstavnici zdravstvene podskupine MDS[i] sva se skupaj s člani Delovne skupine za okolje pri ZZS dne 12.1.2022 srečali z vodjo Tehniško - tehnološke podskupine, prof. dr. Nikom Samcem, ga pisno in ustno opozorili na številne pomanjkljivosti poročila ter izpostavili dejstvo, da poročilo ne odgovarja na ključno vprašanje: Ali je izenačitev tehnično mogoča. Prof. Samec je nedvoumno zatrdil, da je izenačitev normativov tehnično izvedljiva in pojasnil, da so pri pripravi tehnično-tehnološkega poročila uporabili podatke Salonit Anhova, ki pa jih niso preverjali.

Zdravstvena podskupina je svoje delo dokončala maja 2023. V poročilu ugotavlja:

  • Da so razlike v dovoljenih emisijah strupenih snovi v zrak med cementarnami s sosežigom odpadkov in sežigalnicami odpadkov z zdravstvenega in etičnega vidika nesprejemljive in predlagala vpeljavo polurnih emisij v zrak za sosežigalnice odpadkov in izenačitev dopustnih polurnih in dnevnih emisij v zrak za vse vrste sežigalnic in sosežigalnic odpadkov.
  •  Da je izenačitev dopustnih vrednosti emisij v zrak za sežigalnice odpadkov in cementarne s sosežigom odpadkov s tehnološkega vidika izvedljiva, kar je potrdil vodja tehniško- tehnološka podskupine MDS, čeprav v poročilu tehniško-tehnološke podskupine MDS to ni izrecno navedeno.
  • Da je zahteva po izenačitvi mejnih vrednosti pravno mogoča, saj 18. člen Zakona o varstvu okolja (prej 17. člen ZVO-1) določa, da lahko vlada za naprave in dejavnosti »določi podrobnejša pravila za uporabo zaključkov o BAT, pri čemer so mejne vrednosti emisij in druge zahteve lahko določene tudi strožje, kot jih določajo zaključki o BAT«. Da je mogoče dosegati strožja merila, dokazujejo primeri dobrih praks v tujini.


4. 10. 2023 je bil sklican sestanek, kjer bi predstavniki celotne MDS ter povabljeni strokovnjaki predstavnikom pristojnih ministrstev in ARSA predstavili zaključke MDS. Sestanek je bil v zadnjem trenutku odpovedan. Kljub posredovanju, nov termin ni bil določen in ni načrtovan. Odpoved iskreno obžalujemo, saj smo prepričani, da bi jasno pokazal, da je zaostritev zakonodaje nujno potrebna za zaščito zdravja in okolja prebivalcev Slovenije, posebej prebivalcev srednje soške doline.


Poudarjamo, da je bilo poročilo zdravstvene podskupine sprejeto s soglasjem vseh članov zdravstvene podskupine MDS, sodelavcev Centra za klinično toksikologijo in Farmakologijo UKC Ljubljana, sodelavke pediatrinje iz Pediatrične klinike UKC in predstavnice zdravnikov iz lokalnega okolja. Poročilo pa je bilo poslano v pregled in branje tudi vsem sodelavcem CRP projekta V3-2236 »Ocena potencialnega vpliva sežiga in sosežiga odpadkov na zdravstvene posledice pri ljudeh: modelna študija na primeru cementarne Salonit Anhovo«, ki vključuje vse vidne slovenske strokovnjake s področja okolja in zdravja.[ii]


Prepričana sem, da smo strokovnjaki s področja okolijskega zdravja dosegli uskladitev, ki jo nikakor ni mogoče spregledati in zanemariti. Zato prosimo in zahtevamo, da se mnenje zdravstvene podskupine MDS upošteva in zaščiti zdravje prebivalcev srednje soške doline, kolikor je to sploh  še mogoče.

Izr. prof. dr. Metoda Dodič-Fikfak, dr. med., spec., članica MDS

in člani

Delovne skupine za spremljanje in ozaveščanje strokovne in splošne javnosti o nevarnosti onesnaženega okolja za zdravje ljudi pri Zdravniški zbornici Slovenije:

Izr. prof. dr. Miran Brvar, dr. med., spec.

mag. Marina Praprotnik, dr. med., spec.

Ana  Mavrič, dr. med., specializantka

Nevenka Mlinar, dr. med., spec.

 

V vednost:

  • Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana, gp.mz@gov.si
  • Ministrstvo za okolje, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana, gp.mope@gov.si
  • Občina Kanal ob Soči, Trg svobode 23 p.p. 50, 5213 Kanal
  • Doc. dr. Andreja Kukec, UL Medicinska fakulteta, Katedra za javno zdravje
  • Mediji

 


[i] Doc. dr. Andreja Kukec in izr. prof. dr. Metoda Dodič Fikfak

[ii] Predstavniki NIJZ, UL Medicinske fakultete, UL Biotehnične fakultete, UKC KIMDPŠ, OI Registra raka, ARSO, IJS, Univerze v N Gorici in NLZOH.