Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(PRIHODNOST ZDRAVSTVA) Na vrednosti temelječa zdravstvena obravnava - NaVTeZ

17.11.2023 15:26

 

Kakšni so prvi koraki pri uvajanju? Kakšne izkušnje iz tujine?

V organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije, Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) in Zveze organizacij pacientov Slovenije je v petek na Zdravniški zbornici potekalo srečanje, na katerem je bil predstavljen koncept na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave (NaVTeZ).

Zanimanje za dogodek je bilo res izjemno in predavalnica je bila povsem polna.

Preko 50 zdravnikov in zdravnic, med njimi kar nekaj strokovnih direktorjev zdravstvenih zavodov je z zanimanjem spremljalo predstavitev koncepta in predstavitev dobrih praks iz tujine s področja oftalmologije, kardiologije in ortopedije. V popoldanskem delu pa so se udeležili ene od treh delavnic.   

V uvodu je udeležence nagovorila ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel. Kot je dejala, naj bi se z uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave zagotovilo, da bolniki za določen denar dobijo najboljšo možno obravnavo. Poudarila pa je, da je pred uvedbo treba najprej opredeliti kazalnike kakovosti in zagotoviti, da bodo kazalniki primerljivi med posameznimi izvajalci ter opredeliti tudi stroške.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović je povedala, da NaVTeZ razume kot velik napredek v slovenski medicini. Prvič je bil koncept v slovenskem prostoru predstavljen prav na Zdravniški zbornici lani jeseni (več tukaj >>>>)

Generalna direktorica zavoda za zdravstveno zavarovanje doc. dr. Tatjana Mlakar je v nagovoru dejala, da so si v strateškem razvojnem programu zadali razvoj novih modelov plačevanja in zagotavljanja kakovosti zdravstvenih storitev, pred tem pa je treba sprejeti zakon o kakovosti v zdravstvu in ustanoviti neodvisno nacionalno institucijo, ki bo opredeljevala in spremljala standarde, kazalnike kakovosti in izide zdravljenja.

 

Sledila so štiri uvodna predavanja:  
-  »Od koncepta do uvedbe« je predstavil zdravnik prim. mag. Dorjan Marušič, dr. med.

- Prof. dr. Petra Došenović Bonča iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je govorila o Opredelitvi vrednosti zdravstvenih obravnav.

-  Z vidika pacientov je o NaVTeZ spregovoril mag. Gregor Cuzak iz Zveze organizacij pacientov Slovenije. Vsi prvi trije predavateljo so tudi člani ekspertne skupine za pripravo Usmeritev za uvedbo NaVTeZ (Usmeritve so dostopne tukaj >>> 

- Dr. Zofia Das-Gupta, International Consortium for Health Outcomes Measurement pa je govorila o

»Ključnih principih vpeljave ICHOM nabora standardnih kazalnikov izidov zdravljenja«.

 

Nato so sledile predstavitve primerov dobrih praks iz tuje in Slovenije

- primer s področja ortopedije -  Amanda Willacott, Welsh Value in Health Centre

- primer srčnega popuščanja - Karen Hazel, Aneurin Bevan University Health Board

- primer degeneracije makule - dr. Carolina Varela Rodríguez, Hospital Universitario 12 de Octubre

-  primera dobre domače prakse s področja ortopedije -  dr. Vesna Levašič, izr. prof. dr. Eva Podovšovnik, Ortopedska bolnišnica Valdoltra