Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Raziskava Valicon: povečalo pa se je zaupanje v zdravnike

13.11.2023 10:25
Slovenci zaupamo zdravnikom, ne pa tudi zdravstvu. "Zdravnik je pač zelo osebna zadeva, zelo oseben kontakt, in očitno imajo ljudje s svojimi zdravniki, tistimi, ki jih imajo, boljše izkušnje, kot pa se zdi po tem, kar se poroča v medijih," meni Andraž Zorko iz Valicona.

Po zadnji raziskavi Valicona je najbolj padlo zaupanje v politične institucije, povečalo pa se je zaupanje v zdravnike, TV-voditelje, duhovnike in trgovska podjetja. Tako kaže jesenska raziskava Ogledalo Slovenije, kjer ocenjujejo, da so karte zaupanja najbolj premešale poplave in burno politično dogajanje. Vir 24ur.com >>>

Raziskava Ogledalo Slovenije (povezava >>>) meri zadovoljstvo prebivalcev s “splošnim stanjem” v Sloveniji, pričakovanja o nadaljnjem razvoju dogodkov, oceno osebne sreče in osebno razpoloženje glede prihodnosti ter zaupanje v institucije in poklice. Prvo meritev smo izvedli decembra leta 2012. Zadnjo meritev smo izvedli konec oktobra 2023 (20. – 30. 10.), predhodno pa konec marca in v začetku aprila 2023 (25.3. – 3.4.). Raziskave Ogledalo Slovenije ne financira nobeno podjetje, posameznik ali organizacija.

Zaupanje se meri na štiristopenjski lestvici, od »sploh ne zaupam« in »bolj ne zaupam«, do »bolj zaupam« in »zelo zaupam«. Stopnjo zaupanja dobimo s preprostim izračunom razlike med prvima in drugima dvema odgovoroma. Pozitivna stopnja zaupanja tako pomeni, da je bil delež pozitivnih odgovorov (»bolj zaupam« in »zelo zaupam«) večji od negativnih, in obratno. Če bi vsi odgovorili, da nekomu zelo zaupajo, bi bila stopnja enaka 100, nasprotno bi veljajo, če bi vsi odgovorili, da nekomu sploh ne zaupajo, v tem primeru bi bila stopnja zaupanja – 100. Ob navajanju rezultatov za posamezne institucije in poklice je v oklepaju najprej navedena stopnja zaupanja, nato pa še razlika glede na predhodno meritev (enako velja za vsa obdobja, na katera se nanaša rezultat).