Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Evropski zdravniki proti bližnjicam, ki znižujejo poklicne standarde

13.11.2023 10:37

Povečanje potreb zaradi staranja prebivalstva in slabo kadrovsko načrtovanje povzroča vsem državam Evropske unije težave s pomanjkanjem zdravnikov, prav vsi odločevalci pa iščejo rešitev v bližnjicah, ki zmanjšujejo kakovost in vrednost zdravniškega dela. 

Predstavniki Poljske so opozorili na ideje njihove vlade, da se odpirajo nove šolske ustanove, ki niso niti članice univerz, da bi na takšen način zagotovili večje število zdravnikov. Bojijo se, da zagotovljena kakovost ne bo primerna. Kar ne bo samo poljska težava, temveč bo težava cele Evropske unije, kjer kadri prehajajo med državami. 

Evropska zdravniška organizacija podpira tudi opozorila in deli zaskrbljenost angleških kolegov, ki so soočeni z uvajanjem zdravniških namestnikov, tako imenovanih zdravniških asistentov (Physician Assistants), s katerimi želi vlada zapolnjevati zdravniške kadrovske vrzeli. Pri tem namreč ni jasno, kaj takšna oblika »pomoči« pomeni za varnost pacientov in kakšen bo njihov dolgoročni vpliv na število resnih zdravstvenih zapletov. Ob tem se pojavljajo tudi ideje o večji dostopnosti zdravnikov iz tretjih držav, pri čemer njihovega znanja ne bi več preverjali, temveč bi njihovo izobrazbo samo potrjevali. 

V Franciji pričakovan referendum o pomoči pri samomoru
Predstavniki Francije so predstavili pričakovan zakon o pomoči pri končanju življenja. Trenutno kaže, da bo zakon takšne primere dovoljeval za odrasle paciente, ki trpijo zaradi neozdravljivih bolezni. Referendum se pričakuje decembra, pri čemer francoska zbornica zahteva, da pri tem nima aktivne vloge v procesu, da se o njej neodvisno odloča ter ima polno pravno zaščito. 

Javni shod zdravnikov na Hrvaškem obrodil sadove
Hrvaški zdravniki so sporočili, da je njihov javni protest 18. marca dosegel prve premike po pogovorih z vlado. Na ulice Zagreba so tedaj pripeljali tri tisoč zdravnikov iz vseh regij države od skupaj 14 tisoč članov, sodelovale so vse organizacije, tako zbornica kot sindikat ter strokovne organizacije in mladi zdravniki. S protestom so uspeli vključiti v pogovore predsednika vlade, dosegli povišanje koeficienta plač za specialiste in specializante ter začeli postopke vpeljave standardov. Niso pa še dosegli posebnega zakona o plačah zdravnikov, ki bi primerneje uredil njihov status.

Naslednje zasedanje generalne skupščine evropskih zdravnikov bo potekalo marca v Sloveniji
Konec marca bo Ljubljana gostila srečanje evropskih zdravnikov, kjer pričakujemo ključne predstavnike evropskih zbornic. Srečanje financira mednarodno združenje evropskih zdravniških organizacij CPME, slovenska zbornica bo kot gostiteljica pomagala pri organizaciji dogodka. 


Predstavitev ministrice za zdravje Estonije Riine Sikkut je pustila relativno močan vtis, saj je povedala, da je v državni politiki jasno, da se bo kot ministrica usmerjala k dobrim rešitvam v smislu zagotavljanja smeri in zadostnega financiranja. Povedala pa je, da ji je kot analitičarki in političarki jasno, da so meje njenega dosega definirane in da mora vsa strokovna vprašanja pustiti strokovnjakom. 

AVTOR: Boštjan Kersnič, dr. med., spec., podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije