Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Bližamo se številki sto otrok z novoodkrito sladkorno boleznijo letno

13.11.2023 12:37

Svetovni dan sladkorne bolezni (14. november) ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti, za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni. Letno se z njo sreča v Sloveniji skoraj 100 otrok. Na Pediatrični kliniki so pripravili kratko pojasnilo o soočanju najmlajših z boleznijo. 

Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimuno kronično obolenje, ki prizadene beta celice trebušne slinavke in vodi v popolno pomanjkanje hormona inzulina, posledično vodi v hiperglikemijo in pri tretjini novo sprejetih tudi v ketoacidozo različno težke stopnje. Smrtnosti zaradi ketoacidoze v Sloveniji ni, se pa v povprečju en otrok letno zdravi v Enoti intenzivne terapije. Klasični klinični znaki, ki otroka ali mladostnika privedejo do zdravnika so izrazita žeja, pogosto uriniranje in pitje ter izguba teže. Znaki ketoacidoze pa vključujejo slabost, bruhanje, glavobol, bolečine v trebuhu, mišicah, ošibelost, v težkih primerih nastopi celo somnolenca in koma.

Na pediatrični kliniki v Ljubljani se približuje  že sedemdeseta obletnica prve hospitalizacije deklice z novoodkrito sladkorno boleznijo. Veliko se je spremenilo od takrat. Namesto dvajset otrok z novoodkrito sladkorno boleznijo jih zdaj srečamo vsako letno med 75 in 80. Dodati moramo še šest otrok, ki so v vojni vihri k nam pribežali iz Ukrajine, letno pa se iz držav bivše Jugoslavije v Slovenijo preseli pet do sedem otrok s to boleznijo. Tako se počasi bližamo številki 100 otrok z novoodkrito sladkorno boleznijo letno. 

Tako je nujno potrebno, da edukacije na oddelku potekajo ves čas, družine je potrebno poučiti o sladkorni bolezni, pravilni prehrani, odmerjanju inzulina, znakih hipo- in hiperglikemije… Že nekaj mesecev po diagnozi sladkorne bolezni večina otrok preide na vodenje sladkorne bolezni s pomočjo sodobne hibridne črpalke in senzorja za neprekinjeno merjenje sladkorja v medceličnini, ki sta ključna pripomočka za dobro presnovno urejenost. Obsežen program uvajanja črpalk je leta 2023 presegel vse okvirje, saj smo na novo uvedli 65 črpalk, dodatno uvedli črpalko še 5 malčkom na oddelku in zamenjali 140 črpalk starejše generacije.
Ponovno teče tudi program razširjene letne kontrole, kjer se v obravnavo vključita tudi dietetik, psiholog, poučujemo o ustni higieni, skrbi za stopala, dodan je še pregled očesnega ozadja in odvzem krvi. Delo z učitelji in vzgojitelji in spremljevalci je vsakdan našega oddelka, dodana je video šola, informirati želimo preko spletne strani Društva Sladkorčki in FB. Vse z željo, da bi znanje o sladkorni bolezni predali širokemu krogu judi. Prav zato tudi že vrsto let sodelujemo v tekmovanju o sladkorni bolezni, ki se je začelo že leta 1998 in torej letos obeležuje 25 let uspešnega delovanja v katerega se vsako leto vključi 10 do 20 tisoč otrok in mladostnikov. Od letos smo preko društva Sladkorčki vključeni tudi v Zvezo organizacij pacientov Slovenije z željo, da še bolj skrbimo za mlade s presnovnimi motnjami.

Pripravila: prof. dr. Nataša Bratina, Pediatrilna klinika UKC Ljubljana