Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Na strokovnem izpitu tokrat 41 kandidatov

25.10.2023 12:07

Na Zdravniški zbornici Slovenije potekajo strokovni izpiti, s katerimi od prevzema pristojnosti 1. junija 2022 preverjamo usposobljenost in znanja diplomantov medicine in dentalne medicine. Na tokratnem roku je sodelovalo 26 zdravnikov in 9 zobozdravnikov. Delni izpit opravlja 6 oseb, večinoma tujci, ki jim je del izpita priznan glede na preverjena znanja v matični državi. Strokovni izpit na oktobrskem roku je opravilo 31 kandidatov: 21 zdravnikov, 8 doktorjev dentalne medicine in 2 tujca, ki sta opravljala delni strokovni izpit iz osnov kakovosti in področne zakonodaje.

V letu 2022 je strokovni izpit na ZZS opravilo 121 kandidatov, v letošnjem letu z vključno septemberskim rokom pa 276 kandidatov. Izpit povprečno opravi med 85% in 88% prijavljenih kandidatov. 

Zdravnik sekundarij po zaključenem sekundariatu uvodoma opravi pisni del pri predmetu urgentna medicina. Nato lahko pristopi k ustnemu delu in praktičnemu preizkusu. Ta je sestavljen iz treh delavnic: dve na področju oskrbe kritično bolnega odraslega in otroka ter viva delavnica, kjer člani komisije preverjajo znanje ostalih področij urgentne medicine. Za uspešen zaključek mora kandidat izkazati znanje še na področju poznavanja kakovosti in varnosti v zdravstvu ter pravne ureditve zdravstvenega varstva.

Strokovni izpit za poklic doktor dentalne medicine obsega naslednje vsebine: nujna medicinska stanja v stomatologiji, integralna zobozdravniška obravnava otroka in odraslega z urgentnimi stanji v dentalni medicini, osnove kakovosti in varnosti v zdravstvu, osnove pravne ureditve zdravstvenega varstva.

Kako poteka izpit? Pripravili smo video predstavitev