Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(ODZIV) Nasilje v zdravstvu travmatizira in onemogoča oskrbo, kot jo lahko nudimo zdravniki

19.10.2023 15:06

Zdravniška zbornica Slovenije in zdravniki smo ob vnovičnem nasilnem dogodku tokrat na Pediatrični nujni pomoči v ZD Ljubljana pretreseni in kot nesprejemljivo ocenjuje vsakršno nasilje. Zbornica se zavzema za ničeno toleranco do vseh oblik nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih.

»Zdravstveni delavci smo tukaj predvsem zato, da pomagamo ljudem, ki iščejo pomoč. Zavedamo se, da po pomoč v zdravstvene ustanove pridejo ljudje, ki so bolni, zaskrbljeni, prestrašeni, obupani, morda v hudih bolečinah ali pa morda še v kakšnih drugih hudih čustvenih stiskah. S tem računamo. Vendar nasilje onemogoča takšno oskrbo, kot jo mi lahko nudimo v mirnem okolju,« pojasnjuje doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Dodaja, da če ti nekdo razbija po vratih in grozi s smrtjo, se ti gotovo tresejo roke in vse drugo, »kajti tudi zdravniki smo navkljub šolanju samo ljudje. Oskrba, ki jo tak pacient pričakuje in smo jo zdravniki dolžni nuditi tudi vsem nadaljnjim pacientom za tem, ne more biti niti tako kvalitetna, niti tako prijazna, niti tako strokovna, kot če bi lahko delali v mirnem okolju.«

»Nasilje je vedno negativno za oba udeleženca, tudi če je samo verbalno - rani. Predpostavka, bom sestro, zdravnika dobro nadrli in bo prijazna, prijazen z mano, ne drži. Nekdo pod takim pritiskom ni sposoben opraviti svojega dela tako kot ga zna in zmore in kot si pacienti zaslužijo,« še izpostavlja doc. dr. Nena Kopčavar Guček. 

V tem konkretnem primeru je, kot so sporočili iz ZD Ljubljana, zdravnik do nadaljnjega bolniško odsoten. To kaže, kako lahko tak nasilni dogodek travmatizira in pa posledično tudi še dodatno krni dostopnost zdravstvene oskrbe.