Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Slovenija oživlja! Več kot 100 prikazov temeljnih postopkov oživljanja

12.10.2023 09:28

Dogodki bodo potekali v sklopu akcije »Slovenija oživlja!«, ki poteka v organizaciji Slovenskega reanimacijskega sveta (SloRS), Zveze študentov medicine Slovenije in Rdečega križ Slovenije, skupaj z njihovimi območnimi združenji in Sekcija reševalcev v zdravstvu. Prav tako pri prikazih sodelujejo še številne partnerske organizacije. Dispečerska služba zdravstva bo prikazala, kako v primeru srčnega zastoja dispečer vodi očividca skozi postopke oživljanja.

Celotno sporočilo za javnost >>>

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanja v primeru srčnega zastoja in širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo »Slovenija oživlja!« želimo tako povečati možnost preživetja.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO), še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili kar 2- do 4-krat več življenj. Možganske celice začnejo odmirati že 3 do 5 minut po srčnem zastoju, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

PRENESITE PLAKAT SLOVENIJA OŽIVLJA V PDF >>>

Točni termini in lokacije so dostopni na spletni strani Slovenija oživlja! https://www.zsms.si/slovenijaozivlja

Trije enostavni koraki, ki rešujejo življenje

»Prvi korak je prepoznavanje. Če se oseba ne odziva in ne diha, gre za srčni zastoj. Drugi korak je klic na številko 112, kjer nam bodo dispečerji pomagali z navodili, kako oživljati, in kje je najbližji defibrilator oziroma AED. In tretji, nemudoma začnemo s stisi prsnega koša - na sredini prsnega koša z globino od 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev in če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Za njegovo uporabo so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112.«

Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjajo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med najširšo laično javnostjo. Rdečemu križu Slovenije, Slovenskemu reanimacijskemu svetu, reševalcem in študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter letos prvič tudi nekatera društva prvih posredovalcev. Že tradicionalno je medijski partner Val 202 z oddajo Sekunde rešujejo.

Kontakti: