Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Danes preko 50 zobozdravniških ordinacij odpira vrata za posvete s pacienti

10.10.2023 07:58

Danes poteka vseslovenska akcija Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij. V akciji sodeluje okoli 50 zobozdravniških ambulant iz vseh delov Slovenije. Skupno je za posvete na voljo več kot 450 terminov, na katerih bodo zobozdravniki pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo.

Za posvet se večinoma odločajo pacienti, ki bodisi nimajo zobozdravnika, ali pa zaradi različnih razlogov že dlje časa niso bili pri zobozdravniku. Nekatere tudi predvsem strah omejuje pri tem, da bi naredili tisti prvi korak. V ordinacije pa prihajajo tudi pacienti, ki se želijo posvetovati o konkretni terapiji.

»Zobozdravniki smo se že lani odločili, da stopimo skupaj in odpremo vrata ambulant 10. oktobra. Tudi letos poteka akcija prav na ta isti dan. Skozi takšne akcije želimo dvigniti zavedanje, da je ustno zdravje izjemnega pomena in temelj za zdravo telo in samozavest,« ob današnji akciji poudarja Neja Jurjec Smole, dr. dent. med. vodja delovne skupine Ustno zdravje pri OZB.

Ob tem izpostavlja, da akcija potekala izven siceršnjega ordinacijskega časa, kar pomeni, da sam delovni proces v zobozdravniških ambulantah jutri ne bo moten.

V času akcije zobozdravniki ne bodo izvajali standardnih stomatoloških storitev, kot so puljenje zob, izdelava zobnih zalivk ali čiščenje zobnega kamna. Je pa zaželeno, da v kolikor ima pacient kakšno zdravstveno dokumentacijo, jo lahko prinese s seboj.  

»V Sloveniji zobozdravnika običajno obiščemo šele ob pojavu akutnih težav, zato želimo zobozdravniki pacientom bolj približati preventivni pristop. Ustne bolezni so prepričljive, zato so zgodnji pregledi pomembni za preprečevanje težjih zapletov in uspešnejše zdravljenje," pa ob tokratni akciji izpostavlja predsednik Odbora za zobozdravstvo pri zbornici Krunoslav Pavlović.

Naročanje na termine je potekalo elektronsko preko enotne spletne strani, ki jo je pripravil partner projekta Gospodar zdravja in je dostopna tukaj >>>.