Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Na pogovoru s predsednico enotno za ohranitev dostopnega javnega zdravstva

03.10.2023 17:27

Predsednica republike Slovenije Nataša Pirc Musar je uvodoma na srečanju s predstavniki zdravniških organizacij izpostavila, da imamo skupni cilj: ohranitev vsem dostopnega javnega zdravstva.


Na fotografiji levo poleg predsednice Nataše Pirc Musar njena svetovalka Biserka Marolt Meden. Na desni podpredsednik FIDES Janusz Klim, predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Miha Lukač, predsednica ZZS dr. Bojana Beović in predsednica sveta SZD dr. Maja Šoštarič. (Foto STA za Urad predsednice)

Sogovorniki so prepričani, da so ugotovitve predsedničinega foruma o zdravstvu, ki je potekal maja 2023, dobro izhodišče za iskanje najboljših rešitev. Predsednica je ponovila, da mora zdravstvena reforma ostati prioriteta, čeprav jo je nemogoče v celoti uresničiti v enem mandatu. Je prepričana zagovornica javnega zdravstva, pri čemer razume tudi koncesionarje kot del javnega zdravstva, ki delajo pod enakimi pogoji. V povezavi z reformo pa je opozorila, da imamo že v obstoječi zakonodaji precej možnosti za kakovosten razvoj sistema in prav to je lahko tudi platforma za izgradnjo nove zdravstvene reforme. Opozorila je na premajhno vlogo preventive, s katero bi lahko preprečili marsikatero težje stanje.

V Koordinaciji zdravniških organizacij so opozorili, da so kadri ključni izziv sodobnega zdravstva, ne samo v Sloveniji, temveč povsod v razvitem svetu. Ob tem moramo ohraniti sistem, ki bi  izboljšal delovne pogoje za delo tam, kjer ljudje zdravstvene delavce najbolj potrebujejo.

Udeleženci srečanja so se strinjali o koristnosti tovrstnih pogovorov, ki se bodo nadaljevali. Predvsem pa je pomembna vključenost vseh, tako uporabnikov kot izvajalcev zdravstvenih storitev, v času priprave reformnih sprememb.