Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Strokovna priporočila za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov

26.09.2023 10:13

Sindrom policističnih jajčnikov (angl. polycystic ovary syndrome – PCOS) je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v rodnem obdobju.  Čeprav točnih podatkov o razširjenosti sindroma v Sloveniji nimamo, predpostavljamo, da je pri nas, med ženskami starimi od 20-50 let, skoraj 40.000 žensk s PCOS. Ta kompleksni sindrom lahko prizadene reproduktivno zdravje, povzroči presnovne motnje in škodljivo vpliva na duševno zdravje ženske.

Priporočila, navedena v pričujočem dokumentu, temeljijo na mednarodnih smernicah za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih ovarijev ob upoštevanju značilnosti klinične prakse v Sloveniji. Poudarjajo raznolikost bremena tega sindroma in vključujejo posodobljen diagnostično-terapevtski algoritem. 

Projekt prvih slovenskih priporočil za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov je nastal v delovni skupini, sestavljeni iz članov multidisciplinarnega tima pod vodstvom Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Priporočila so bila potrjena na Razširjenem strokovnem kolegiju internističnih strok 18. aprila 2023.



Dokument v PDF >>>
Priporočila, navedena v pričujočem dokumentu, temeljijo na mednarodnih smernicah za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih ovarijev ob upoštevanju značilnosti klinične prakse v Sloveniji.

Projekt slovenskih priporočil za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov je nastal v delovni skupini, sestavljeni iz članov multidisciplinarnega tima pod vodstvom Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Priporočila so bila potrjena na Razširjenem strokovnem kolegiju internističnih strok 18. aprila 2023.

Avtorji: Mojca Jensterle Sever, Miodrag Janić, Tomaž Kocjan, Primož Kotnik, Vilma Kovač, Danica Rotar Pavlič, Matej Rakuša, Darija Mateja Strah, Vesna Šalamun, Eda Vrtačnik Bokal in Andrej Janež