Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

»Lahko pridete in se res pogovorite z zobozdravnikom prav o vsem, kar vas pesti«

25.09.2023 14:21

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 25. september 2023. V torek, 10. oktobra 2023, bo že drugo leto zapovrstjo  potekala akcija Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij. V akciji sodeluje več kot 40 zobozdravniških ambulant iz vseh delov Slovenije. Skupno je razpisanih več kot 250 terminov, na katerih bodo zobozdravniki pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo.

Naročanje na posvete v okviru akcije je dostopno tukaj >>>>

Akcija letos poteka drugič, Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) jo pripravlja v okviru vsakoletnih aktivnosti projekta Ustno zdravje Odbora za zobozdravstvo (OZB) pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Dan odprtih vrat je namenjen pacientom, ki bodisi nimajo zobozdravnika, ali pa zaradi različnih razlogov že dlje časa niso bili pri zobozdravniku, ali pa jih morebiti predvsem strah omejuje pri tem, da bi naredili tisti prvi korak.

»Zato smo se zobozdravniki že lani odločili, da stopimo skupaj in odpremo vrata ambulant 10. oktobra in tudi skozi takšne akcije dvignemo zavedanje, da je ustno zdravje izjemnega pomena in temelj za zdravo telo in samozavest,« je namen akcije pojasnila Neja Jurjec Smole, dr. dent. med. vodja delovne skupine Ustno zdravje pri OZB.

Poudarila je, da akcija potekala izven ordinacijskega časa, kar pomeni, da sam delovni proces v zobozdravniških ambulantah ne bo moten.

V času Dneva odprtih vrat zobozdravniki, ki sodelujejo v akciji, v razpisanih terminih v okviru akcije ne bodo izvajali standardnih stomatoloških storitev, kot so puljenje zob, izdelava zobnih zalivk ali čiščenje zobnega kamna.

»Vzeli si bomo res čas za pogovor, za nasvet, ki ga pogosto zmanjka. Lahko pridete in se res pogovorite z zobozdravnikom prav o vsem, kar vas pesti,« je k sodelovanju prebivalce povabila zobozdravnica Neja Jurjec Smole.

Za posvet z zobozdravnikom bo na voljo med 15 ali 30 minut. Posvet je za pacienta povsem brezplačen in brez vseh obveznosti. V kolikor ima pacient kakšno zdravstveno dokumentacijo, jo lahko prinese s seboj.   

 

Kako poteka e-naročanje, je na novinarski konferenci predstavil Davorin Gec, direktor podjetja Gospodar zdravja, ki je partner projekta.  

Ordinacije, ki sodelujejo v akciji, so na enotni vstopni strani, do katere se dostopa preko spletne strani zbornice, razvrščene po regijah. S klikom na ambulanto se odprejo razpoložljivi termini. S klikom na termin se odpre obrazec, v katerega se vnese osebne in kontaktne podatke. Oseba, ki se je naročila, pa na svoj e-naslov prejme tudi potrditveni mail.

Vse, ki bodo rezervirali termin, prosimo, da se termina tudi udeležijo, saj sicer zasedajo termin nekomu, ki bi se akcije rad udeležil, pa se zaradi zasedenosti ne bo mogel. »Če po tem ko ste se naročili, ugotovite, da na pregled ne boste mogli priti, pa v ordinacijo to pravočasno sporočite,« je izpostavlja Davorin Gec.

Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri zbornici Krunoslav Pavlović je ponovno opozoril, da je na žalost v Sloveniji okoli 560 tisoč prebivalcev, ki nima izbranega zobozdravnika.

Pojasnil je, da sodi akcija v kontekst širšega prizadevanja zobozdravnikov in zdravniške zbornice za širšo krepitev ustnega zdravja in zdravstvene pismenosti prebivalcev.

»V preteklih dneh smo prebirali usmeritve zdravstvene politike za leto 2024 in 2025 ter se v tem dokumenti kar na več  nivojih prepoznamo. Želimo si, da nas tudi odločevalci na tem področju slišijo in lahko skupaj še bolj aktivno pristopimo k ozaveščanju prebivalcev in dvigovanju preventive in preventivnih storitev znotraj javne zdravstvene mreže,« je ob najavi letošnje akcije poudaril dr. Pavlović.