Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravstvo 3.0: Se vam zdi, da je politična volja zdravstvo izboljšati, preden se zruši?

07.09.2023 10:07
V zadnjem delu serije Zdravstvo 3.0 Val 202  povzema mnenja, predloge in vprašanja petih zdravnic in zdravnikov, s katerimi smo se pogovarjali o zdravju, zdravljenju in zdravstvu. Tatjana Pirc odgovore in komentarje išče pri državni sekretarki na Ministrstvu za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel.


📻 Povezava na oddajo (Val 202) >>>

🗣️ Kaj so povedali zdravnice in zdravniki v seriji Zdravstvo 3.0: 
➡️ Matej Cimerman, specialist splošne kirurgije in travmatologije: "Pri poskusih skrajševanja čakalnih dob gre za vsesplošno lomastenje brez pravega načrta."
➡️ Anita Mrvar Brečko, specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine, o odgovornosti politike za težave v zdravstvu: "Politika ima zagotovo največjo odgovornost. Ne sedanja ali prejšnja politika, ampak vse. Če bi jaz tako skrbela za bolnike kot včasih politika skrbi za zdravstvo, bi verjetno marsikdo umrl."
➡️ Jaka Strel, specialist družinske medicine: "Na fakulteti o družinski medicini bolj malo slišimo in je zelo podcenjena. Družinski zdravnik mora poznati vsa področja, obvladati mora organizacijo zdravstvenega sistema, tega drugi kolegi ne poznajo, družinska medicina je zelo zahtevna."
➡️ Sanda Lah Kravanja, specialistka čeljustne in zobne ortopedije: "Želim si, da bi nam uspelo skrajšati čakalne dobe, da bi bilo napotovanje utemeljeno, da bi v javni mreži ostalo čim več kolegov. Želim si tudi, da bi bili zdravi in da bi bilo čim manj naravnih katastrof. Tem se ne moremo zoperstaviti, vse ostalo pa je rešljivo, če bomo zdravi in če se bomo znali poslušati."
➡️ Alenka Strdin Košir, specialistka interne in intenzivne medicine, je zastavila vprašanje, ki je pisano na kožo predsednika vlade in začasnega ministra za zdravje: "Se vam zdi, da je politična volja zdravstvo izboljšati, preden se zruši?"
➡️ Robert Golob je tik pred zdajci sodelovanje v zadnjem delu serije Zdravstvo 3.0 zaradi obveznosti odpovedal, na naša vprašanja pa je odgovarjala Valentina Prevolnik Rupel, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje: "Zdravstvo ostaja prioriteta, reformne aktivnosti se niso bistveno zamaknile, reforma zdravstva teče dalje."