Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Nepogrešljiv član reprezentance, ki dopust namenja košarki

06.09.2023 09:57
Marko Macura je uradno prvi zdravnik košarkarske reprezentance vse od svetovnega prvenstva v Španiji 2014. Pred današnjo tekmo s Kanado smo ga prosili za kratek opis dela na tokratnem svetovnem prvenstvu, ki poteka v Aziji. 

Travmatolog Marko Macura je zdravnik UKC Ljubljana in se je tudi sam s košarko aktivno ukvarjal do pripravništva na urgenci. Prav tako sta košarki zapisana sinova. Ob skoraj desetletnih izkušnjah z reprezentanco pojasni, da je tokrat drugače predvsem to, da so na drugem koncu sveta, zato zahteva časovni zamik svoje prilagoditve. 

Pri tem športu so najpogostejši manjše poškodbe, udarci in odrgnine, hkrati pa skrbi tudi za vse ostale neprijetnosti, ki sicer niso del travmatolške stroke. ”S seboj imamo precej zdravil, sicer pa so tudi  tukaj lekarne. So pa športniki zdrava populacija in poleg kakšne potovalne driske drugih zapletov nismo imeli,” je povedal. Tekme poleg Slovencev spremljajo tudi njihovi matični klubi. Posebnih protokolov ali navodil za njihovo oskrbo nima. “Vendar iz klubov kar sami pokličejo, če bi bila kakšna vprašanja in skupaj razjasnimo zadeve,” pojasni sodelovanje. Za košarkarje je dobro poskrbljeno, postelje so denimo prilagojene njihovi višini.

Celotno delo za reprezentanco opravi med dopustom, kar lahko v bolj aktivnih sezonah pomeni tudi pet tednov letno. Kolegi na kliniki ga pri tem podpirajo, stalno dobiva sporočila, med tekmami je v operacijskem bloku televizija stalno vklopljena. Ko se je leta 2017 vrnil iz Istanbula, je moral z medaljo  obhoditi celotno ambulanto. Čeprav je najbolje, da ne bi imel dosti dela, mi nikoli ni dolgčas, se pa rad pošali, da ima to prednost, da  lahko tekme največjih zvezd vedno gleda iz enega najboljših sedežev v dvorani - med igralci v prvi vrsti na košarkarski tekmi tik ob igrišču.