Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Velika večina pacientov ocenjuje obravnavo zdravnikov kot vljudno in spoštljivo

18.08.2023 13:32

Rezultati nacionalne raziskave o izkušnjah pacientov v zunajbolnišnični specialistični zdravstveni dejavnosti kažejo, da velika večina uporabnikov storitev, ki so sodelovali v raziskavi, ni imela težav pri naročanju na obisk v ambulanti, da jih je osebje sprejelo prijazno ter da so jih zdravniki in medicinske sestre obravnali vljudno in spoštljivo.

Prav tako se je velika večina počutila dovolj vključena v procese zdravljenja in dobila razumljiva pojasnila.

Celotna raziskava, v kateri je od 26. septembra do 11. novembra 2022 sodelovalo 10.533 pacinetov, je dostopna na spletni strani NIJZ. https://nijz.si/podatki/prems-odrasli-18/

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v obdobju od 26. septembra do 11. novembra 2022 izvajal 4. val nacionalne raziskave o izkušnjah pacientov z obravnavo v specialističnih ambulantah, ki delujejo v okviru javnega zdravstvenega sistema. Potekala je v zdravstvenih domovih, splošnih bolnišnicah, obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter pri zdravnikih s koncesijo, pri čemer so bile vključene zdravstvene dejavnosti (1) nevrologija in nevrokirurgija, (2) kardiologija, (3) oftalmologija, (4) ginekologija in porodništvo, (5) ortopedija ter (6) onkologija. V raziskavi so sodelovali pacienti, ki so v tistem obdobju imeli pregled pri zdravniku specialistu in so po obravnavi prejeli vabilo za sodelovanje v raziskavi.

Pacienti so lahko izpolnili vprašalnik na papirju ali preko spletne ankete. Vprašalnik je veljavno izpolnilo 10.533 pacientov, od tega v zdravstveni dejavnosti nevrologije in nevrokirurgije 1.153 (10,9%), kardiologije 2.022 (19,2%), oftalmologije 3.451 (32,8%), ginekologije in porodništva 1.717 (16,3%), v dejavnosti ortopedije 1.696 (16,1%) ter onkologije 494 (4,7%) pacientov.

Po podatkih ZZZS je bilo v tem obdobju v navedenih zdravstvenih dejavnostih obravnavih 254 tisoč pacientov, torej je anketo izpolnilo 4,1% pacientov.