Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Anglija: V petnajstih letih do tretjine več zdravnikov

28.07.2023 13:18

Britanska vlada predstavila načrt zaposlovanja v HNS z geslom »Izobrazi. Zadrži. Reformiraj.« 

»Pretekle vlade so se izogibale vprašanju pomanjkanja zaposlenih v zdravstvu, zato rešitev težave ne bo lahka,« je ob napovedi reforme dejal predsednik britanske vlade Rishi Sunak. V nasprotnem opozarjajo na skorajšnji zlom sistema, čeprav imajo število zdravnikov na 100 tisoč prebivalcev primerljivo s Slovenijo.

Po oceni National Health Service (NHS) jim trenutno manjka desetina zaposlenih, zaradi staranja in povečevanja prebivalstva pa bodo potrebovali v petnajstih letih do 360 tisoč dodatnih zaposlenih k obstoječim 1,4 milijona. »Ta vlada izvaja največjo posamezno širitev izobraževanja in usposabljanja v zgodovini NHS. To je načrt za naložbe in načrt za reformo,« je dejal Sunak, ki pa je poudaril, da je ena od treh ključnih nalog prav zadržanje obstoječih zaposlenih v javnem zdravstvu. 

Večji vpis na fakultete, bistven skok specializacij družinske medicine
Kaj prinaša 2,8 milijarde evrov vredna reforma? Podvojili bodo število mest za študij medicine in druge zdravstvene poklice ter mesta za pripravništva in specializacije, saj želijo zmanjšati odvisnost od iskanja zaposlenih v tujini. V načrtu je tudi povečanje števila specializacij za družinsko medicino za 50 %, na 6000 do leta 2031/2032. Raziskava o družinskih zdravnikih iz lanskega leta je pokazala, da 39 % družinskih zdravnikov razmišlja, da bi v prihodnjih petih letih zapustili svoj poklic. Za 40 % želijo povečati število mest za izobraževanje zobozdravnikov.

Do zdravnikov tudi z vajeništvom, ob zdravnikih še priučeni zdravniški sodelavci
Načrt za zadržanje obstoječih kadrov napoveduje fleksibilnost delovnih mest, možnost delnega dela ob upokojitvi ter vabilo nedavno upokojenim, naj se vrnejo v kakršnokoli obliko zaposlitve v sistemu. Prav tako naj bi mladim staršem nudili dodatno podporo pri skrbi za otroke, da bi se jih več odločalo za ohranjanje zaposlitve. Reforma predvideva skrajšanje študija medicine na štiri leta ter večje zaposlovanje »zdravnikovih sodelavcev« (physician associate), ki bi prevzeli del zdravnikovih nalog, dolgoročno morda tudi predpisovanje zdravil. Ob tem uvajajo celo pilotni projekt t. i. petletnega »vajeništva za medicinsko izobrazbo«. Po načrtih vlade in HNS naj bi bila leta 2031 kar desetina novih zdravnikov na takšen način priučena v poklic, vse skupaj pa naj bi potekalo v tesnem sodelovanju s fakultetami. Pilotni projekt se začne leta 2024. S tem naj bi nadomestili tudi množični prihod zaposlenih iz tujine, ki trenutno predstavljajo polovico vseh novih zdravnikov in medicinskih sester letno.


Zdravniki odhajajo v tujinoPredstavniki sindikatov opozarjajo, da se doba prihodov iz tujine končuje, saj zdravniki zaradi nekonkurenčnih pogojev dela odhajajo v Avstralijo, na Novo Zelandijo in v Kanado. Poudarjajo, da zaradi tega izgubljajo ljudje, saj potrebujejo NHS, medtem ko imajo člani vlade verjetno zasebno zdravstveno zavarovanje. Britanska vlada, ki skuša znižati inflacijo, zdravstvenim delavcem ne želi zvišati plač, zagotavlja pa, da so v zdravstvo vložili »rekordna sredstva«. Po podatkih javnomnenjskih anket 93 % Angležev meni, da bi moral NHS ostati brezplačen na podlagi splošne obdavčitve. Kar 51 % pa jih je bilo nezadovoljnih s kakovostjo oskrbe, zlasti s čakalnimi dobami za pregled pri zdravniku.

Celoten načrt je dostopen na spletni strani NHS pod »NHS Long term Workforce Plan«, povezavo smo posredovali članom tudi v biltenu 6. julija, in bo objavljen tudi na spletni strani zbornice.

Po podatkih spletne strani HNS je bilo konec leta 2022 v angleškem zdravstvenem sistemu zaposlenih 184 Slovencev (samoopredeljeni po narodnosti), med njimi 40 zdravnikov in 30 medicinskih sester. 

Jure Brankovič, univ. dipl. zgod. in nov., Oddelek za stike z javnostmi ZZS; objavljeno v reviji Isis, avgust 2023


Stavka mladih zdravnikov v Angliji je napovedana za 11. avgusta

V avgustu se zaradi nevzdržnih razmer napoveduje vnovična štiridnevna stavka mladih zdravnikov, zaposlenih v Britanskem NHS. Stavka se bo pričela 11. avgusta in je že četrta po vrsti. Razlog za stavko so slabi delovni pogoji in plačilo. Mladim zdravnikom v Veliki Britaniji so se plače realno od leta 2008, ko se niso usklajevale z inflacijo znižale za 26 odstotkov, zato zahtevajo vsaj vrnitev plač na leto 2008.  

Je pa stavka mladih zdravnikov le ena v vrsti stavk zdravstvenih delavcev, ki so se v zadnjem letu zgodile v Veliki Britaniji in ki so imele za posledico več kot 819.000 odpovedi oz. predstavitev terminov pregledov, operacij in drugih zdravstvenih storitev.