Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Nasilje v zdravstvu onemogoča oskrbo, kot jo lahko nudimo

26.07.2023 17:30

Zdravniška zbornica Slovenije ob vnovičnih poročilih o nasilnem dogodku v Splošni bolnišnici Celje kot nesprejemljivo ocenjuje vsakršno nasilje in se zavzema za ničeno toleranco do vseh oblik nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih.

»Dogodki, kot je bil ta v Celju, ko je pacient grozil z nožem, so za nas predvsem zaskrbljujoči. Zdravstveni delavci smo tukaj predvsem zato, da pomagamo ljudem, ki iščejo pomoč. Zdravstveni delavci se zavedamo, da v bolnišnico pridejo ljudje, ki so bolni, zaskrbljeni, prestrašeni, obupani, morda v hudih bolečinah ali pa morda še v kakšnih drugih hudih čustvenih stiskah. S tem računamo. Vendar nasilje onemogoča takšno oskrbo, kot jo mi lahko nudimo v mirnem okolju,« je ob zadnjih dogodkih v SB Celje vnovič poudarila doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Povedala je, da če ti nekdo drži nož na vratu ali pa maha s pištolo, se ti gotovo tresejo roke in vse drugo, kajti tudi zdravniki smo navkljub šolanju samo ljudje in oskrba, ki jo tak pacient pričakuje, ne more biti niti tako kvalitetna, niti tako prijazna, niti tako strokovna, kot če bi lahko delali v mirnem okolju.

Dodala je še, da se število prijav nasilnih dogodkov z leti povečuje, a so te prijave le vrh ledene gore. »Dogodka, ki jih je javnost lahko spremljala v Celju, na zbornico nista bila prijavljena uradno. Tako da res pozivamo vse zdravnike, ki se jim zgodi kaj takega, da dogodek prijavijo, ker s to prijavo dobijo na zbornici tudi pomoč. To je psihosomatska pomoč zdravniku, ki po takem dogodku zagotovo  potrebuje pogovor (debrifing po angleško) in tudi svetovanje, kako bi to delovno mesto naredili bolj varno, kako o nasilju vedeli več in kako razlikovati med razmerami, ko je nekoga še mogoče pomiriti in med stanjem, ko se že mečejo stoli po čakalnici, ko je že orožje v roki, ko pa se zdravstveni delavci moramo umakniti in se zaščititi, da ostanemo živi in zdravi, da lahko še naprej izvršujemo svoj poklic, ki ga imamo za poslanstvo,« je v odzivu pojasnila doc. dr. Nena Kopčavar Guček.

Na zbornici že peto leto deluje delovna skupina Ne dopuščajmo nasilja, v kateri so predstavniki različnih strok:  višji policijski inšpektor, pravnica, specialist psihiater, specialistka s strani zobozdravstva, predstavnica zdravstvene nege in doc. dr. Nena Kopčavar Guček kot predstavnica družinske medicine, ki izvajajo tudi delavnice za zdravstvene ustanove, da bi se zaposleni bolje izobrazili, vedeli več in znali morda bolje ravnati.

»Nasilje je vedno negativno za oba udeleženca, tudi če je samo verbalno - rani. Predpostavka, bom sestro dobro nadrl in bo prijazna z mano, sploh ne drži. Nekdo pod takim pritiskom ni sposoben opraviti svojega dela tako kot ga zna in zmore in kot si pacienti zaslužijo,« še izpostavlja doc. dr. Nena Kopčavar Guček.