Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zapustil nas je zaslužni profesor dr. Franc Farčnik

25.07.2023 15:17

V starosti 89 let je umrl profesor doktor Franc Marjan Farčnik, zobozdravnik, specialist čeljustne in zobne ortopedije, ustanovni in častni član Slovenskega ortodontskega društva, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani  in zaslužni član Zdravniške zbornice Slovenije.

Bil je predsednik Odbora za zobozdravstvo v dveh mandatih in sicer od 1996 do 2000 in od 2000 do 2004. V mandatu 2000 do 2004 je bil podpredsednik zbornice. 

Profesor dr. Franc Farčnik ob prejemu naziva zaslužni član zdravniške zbornice Slovenije  (arhiv ZZS)

Diplomiral je leta 1958 na Odseku za stomatologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, leta  1964 končal specializacijo in 1973 doktoriral. V letih 1960-1991 je bil zaposlen na Stomatološki kliniki v Ljubljani, 1975-1986 kot direktor. Od leta 1965 je delal tudi na Medicinski fakulteti v Ljubljani, od 1983 kot redni profesor. Leta 2008 je bil imenovan za zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani. V letih 1990-1998 je predaval na Akademiji za podiplomsko izpopolnjevanje zobozdravnikov v nemškem Karlsruheju. Leta 1996 je postal direktor zasebnega podjetja Orthos v Ljubljani.

Prof. dr. Franc Farčnik je izdelal metodo za ocenjevanje obsega odklonov orofacialnih funkcij ter uvedel ortodontsko zdravljenje s sodobnimi snemnimi in nesnemnimi pripomočki. Sam ali v soavtorstvu je objavil več znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih revijah ter napisal več učbenikov. Prof. dr. Franc Farčnik, dr. dent. med., spec., je leta 2012 prejel  častni naziv zaslužni član Zdravniške zbornice Slovenije za izjemen prispevek pri uveljavljanju poslanstva stanovske organizacije doma in v tujini.

Prof. dr. Franc Farčnik je bil pobudnik, ustanovitelj in častni Slovenskega ortodontskega društva, ki je bilo ustanovljeno v letu 1992 in letos obeležuje že 30. letnico delovanja.

Profesorju Farčniku se zahvaljujemo za vse, kar je uvedel in ustvaril na področju slovenske čeljustne in zobne ortopedije, ortodonti ga bomo neizmerno pogrešali.

Slava njegovemu spominu, naj počiva v miru!

Svojcem Slovensko ortodontsko društvo in Zdravniška zbornica Slovenije izrekata iskreno sožalje.