Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Možnosti za odlaganje gradnje infekcijske klinike v Mariboru ni

21.07.2023 13:50

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič je po obisku Infekcijske klinike v Mariboru opozoril, da zdravniki ne bodo več tiho. "Kot kaže, bomo morali skrbeti tudi za infrastrukturo, ki že ogroža bolnike. 30 let zanemarjamo resne investicije in treba je veliko nadoknaditi."

Obisk infekcijske klinike UKC Maribor dokazuje, da možnosti za odlaganje novogradnje ni. Sobe s skupnimi stranišči v skoraj 100 let stari stavbi, s ponekod preozkimi vhodi za postelje, eno dvigalo, ki je premajhno za celotno spremstvo bolnika. Ogroženi so tako bolniki kot osebje.

Bi kupili stanovanje z dvoposteljno spalnico in skupnim straniščem? Bi najeli takšno sobo na dopustu? Če zbolite, vas čaka v slovenskih bolnišnicah v vaših najbolj ranljivih trenutkih ravno to. Še huje, tudi na infekcijskem oddelku, kjer je izolacija najbolj nujna, je izvajanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužb nemogoče. Že pred ambulanto je (pre)majhna čakalnica brez neposrednega prezračevanja, prav tako ni možnosti izolacije oziroma ločevanja čakajočih bolnikov, ki pridejo z različnimi nalezljivimi boleznimi. 

V nekaj letih bo boljše: to so obljubili tako zaposlenim kot bolnikom. Napoved so vzeli resno. Tri leta so zaposleni ob vsem delu tudi po odobritvi ministrstva načrtovali prostore, podpirali ministrstvo s podatki in informacijami.. Nato so bili o odpovedi evropskega projekta obveščeni iz medijev. Izpad iz evropskih sredstev pomeni konec prisile, da se to res izpolni. Novega proračuna za 2024 in 2025 še ni. Predlagamo, da poslanci iz regije ne glede na pripadnost stopijo skupaj in pomagajo uresničiti takšen projekt. To dolgujejo tako volivcem kot zaposlenim v bolnišnici. 

Če se moramo kaj naučiti iz preteklega obdobja, ki je zanon po Covidu, je to da moramo pričakovati nepričakovano. In kako to narediti. Tako da imamo zmeraj nekaj pripravljeno za rezervo, za krizno situacijo. Virusi žal še niso rekli zadnje, pa tudi okužbe starostnikov in nasploh vseh so zmerja bolj zahtevne. Infekcijska klinika kot samostojna, nova enota je pač nujna!