Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami je neetično ravnanje, ki ga obsojamo

20.07.2023 09:56

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 20. 7. 2023. V Zdravniški zbornici Slovenije odločno zavračamo in kot skrajno nedopustne označujemo izjave dddr. Andreja Pleterskega, da »v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij.« Poslanstvo zdravnika je zdravljenje pacientov v skladu z medicinsko doktrino in etiko. To in izključno to zdravniki tudi počnemo z vso skrbnostjo in zdravniško predanostjo. Z vso odgovornostjo lahko pacientom zagotovimo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah.

Evtanazija je v Sloveniji kaznivo dejanje uboja po 115. členu ali umora (na zahrbten način) po 116. členu Kazenskega zakonika. Prav tako je tudi pomoč pri samomoru v Sloveniji kaznivo dejanje po 120. členu Kazenskega zakonika. Vsakdo, ki bi vedel za kakšno takšno dejanje, ga javno pozivamo, da o tem takoj obvestiti pristojne organe pregona.

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami je neetično ravnanje, ki ga obsojamo. S takšnim nastopanjem v javnosti dddr. Pleterski postavlja pod vprašaj lastno kredibilnost. Sprašujemo se, kako resnične so druge navedbe in trditve, ki jih javno podaja tudi npr. o predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja.  

Prav tako odločno zavračamo v zadnjem času večkrat izrečene trditve, da predlogu zakona o končanju življenja nasprotuje le del zdravništva, ki, kot trdi dddr. Pleterski, »drži v rokah vodstvo zdravniških organizacij«.

Predlogu zakona nasprotuje Komisija za medicinsko etiko, posvetovalno telo ministra za zdravje, ki obravnava vprašanja s področja medicinske etike in deontologije ter daje soglasja, mnenja in pojasnila o posamičnih vprašanjih. Opozorila je podal tudi Razširjeni strokovni kolegij za psihiatrijo. Da predlogu zakona nasprotujeta, sta javno sporočila Slovensko zdravniško društvo in Slovenska medicinska akademija. Prav tako je stališče, da nasprotuje predlogu, sprejel in javno predstavil Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije. Zbornica združuje 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, organe zbornice pa volijo na demokratičnih volitvah vsi člani. V vseh teh stališčih in mnenjih se zato odražajo večinska mnenja zdravnikov, ki so bila izoblikovana in pretehtana skozi številne razprave.   

 Zdravniška zbornica Slovenije